Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anna Houmann fick studenternas pedagogiska pris 2016

Anna Houmann
Patrik Norrman delar ut priset till Anna Houmann vid Lunds universitets årshögtid 2016. Fotograf: André Ung

Universitetslektorn i musikpedagogik, Anna Houmann, har tilldelats Lunds universitets studentkårers pedagogiska pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen. Priset delades ut vid universitetets årshögtid den 29 januari.

Lunds universitets studentkårer, LUS, delar varje år ut Lunds universitets studentkårers pedagogiska pris, som tilldelas en eller flera lärare vid Lunds universitet som utmärkt sig genom förebildliga och skickliga lärarinsatser. Anna Houmann, kursledare för den utbildningsvetenskapliga kärnan vid lärarutbildningen i musik, är den förste läraren från Konstnärliga fakulteten i Malmö som fått utmärkelsen. Patrik Norrman, språkrör för Studentkåren vid Konstnärliga fakulteten i Malmö, delade ut priset till Anna och tog samtidigt tillfället i akt att betona hur viktigt det är med kreativa och ambitiösa lärare i den akademiska världen som förebilder för dagens studenter.

Studentkårens motivering lyder:
Anna Houmann, universitetslektor i musikpedagogik, har som lärare ett nytt sätt att se på och utveckla pedagogiken. Hon lägger ett stort värde i att grunden i lärandet måste ske dynamiskt, där studenterna och lärarna måste jobba tillsammans för att utbytet av kunskap ska ske på bästa sätt. Anna involverar ofta sina studenter i arbetet med att planera sina kurser, utifrån kursernas mål. Det finns vid planeringen ofta ett stort fokus på kreativitet. Vid planeringen ges studenterna möjlighet att själva utveckla upplägget kring arbetsområden, läromiljöer och utveckling. Att gå ifrån den klassiska katederundervisningen är ett inslag som är tydligt i Annas undervisning, då hon mer än ofta väljer att jobba i projektform, i olika typer av arbetsmiljöer, där fokus ofta ligger på att gå ifrån klassiska mönster och skapa något nytt tänk kring bildning och lärande.

Vi på konstnärliga fakulteten lägger stort värde i den undervisning Anna Houmann bedriver, och ser henne som en stor förebild i sitt tänk att nyttja varje individs kreativitet för att gå ifrån stereotypa mönster i klassrummet, och skapa nya läromiljöer som kan bidra till helt unika möjligheter för studenter och lärare att kommunicera och lära. Vi ser det som ett stort steg att Houmann genom sin pedagogik hedras med studentkårernas pedagogiska pris, något vi tror inte bara kommer bidra till en ökad förståelse för den kreativa pedagogikens betydelse på konstnärliga fakulteten, utan något hela universitet kommer påverkas positivt av. Detta är något vi värderar väldigt högt och är mycket stolta över.

Priset delades ut vid Lunds universitets årshögtid, som ägde rum den 29 januari i Universitetsaulan. Samtliga studenter, medarbetare och vänner till universitetet var välkomna. Lunds universitets rektor, Torbjörn von Schantz, framhöll i sitt tal vikten av att höja undervisningens status och att den ska vara lika självklar som forskningen.
– Forskning och utbildning är sammanflätade i universitetslärarnas uppdrag. Detta ömsesidigt befruktande samspel skiljer universitetets utbildning från andra utbildningsarrangörers, fastslog den nytillträdde rektorn.

Övriga mottagare av studenternas pedagogiska pris är biträdande forskare Magnus Hillman på Institutionen för kliniska vetenskaper och universitetslektor Elisabeth Högdahl på Institutionen för service management och tjänstevetenskap.

Vid årshögtiden delades även universitetets administrativa pris ut till ekonomichef Sara Novakov, kansli EHL samt vaktmästarna Claes Lawett och Lars-Göran Stjärnfeldt, LU-service.


OVE TORSTENSSON
 

Lyssna på de tre sista minuterna på Anna Houmanns tal.

Lyssna på de tre sista minuterna av Anna Houmanns tal.
 

Läs mer om Lunds universitets årshögtid fredagen den 29 januari 2016 i Universitetsaulan