Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hedersdoktorn Sir George Martin har avlidit

George Martin

I 60 år har han berikat musikvärlden med sitt breda och djupa musikaliska kunnande. Med bedrifter i allt från klassisk musik och humor till pop och filmmusik har denne brittiske gentleman väglett, drivit och inspirerat flera generationer i musikbranschen. Mest känd är han som popgruppen The Beatles producent.
Sir George Marin blev 90 år.

År 2010 utsågs han till hedersdoktor vid Musikhögskolan i Malmö, Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitets. Han promoverades i Lunds domkyrka i maj tillsammans med 18 andra hedersdoktorer. Det var dock den forne Beatles-producenten som stal showen – framförallt upptog han det mesta av medieutrymmet i samband med högtidligheterna. Inte undra på det. De flesta männisor över 30 år kan nog nynna melodislingor och sjunga ett par refränger till minst dussinet Beatleslåtar.

Genom sitt yrkesliv med oändligt många timmar i en studio framför starka högtalare hade han mot slutet av sitt liv en betydande hörselnedsättning, som var ett stort handikapp för honom. De sista åren ägnade han åt att tillsammans med ett team av forskare hjälpa personer med hörselproblem, där han menade att det förebyggande arbetet är den absolut viktigaste faktorn för att framgångsrikt bekämpa ett detta eskalerande samhällsproblem.

– Jag befarar att hörselnedsättning kommer att bli ett växande problem framöver med de lyssnarvanor som unga människor har idag. Om 40–50 år kommer de flesta av dem att vara döva! Jag menar att de måste ransonera sitt lyssnande och ta pauser. Om du går på ett diskotek eller en konsert, där det spelas hög musik, så ta några pauser, t ex 10 minuter per timme, under kvällen, då du lämnar lokalen för att låta hörselorgan och hjärna få vila. Lyssna på de varningssignaler som kroppen ger dig, var Sir George Martins allvarliga budskap till dagens unga.

Senast han befann sig i Malmö var 2014 i samband med sista utdelningen av priset Sir George Martin Music Award, då folkmusikprofilen Ale Möller mottog priset vid en ceremoni på Palladium. Priset hade redan instiftats 2011 av Musik i Syd och Musikhögskolan i Malmö med stöd av Sparbanken Öresund. Prissumman var på 100 000 kr och övriga pristagare var Christoffer Lundquist (2011), Nils Landgren (2012) och Pernilla Andersson (2013).

Hur tog han då emot budskapet att han utsetts till hedersdoktor vid Lunds universitet i Sverige?
– Jag känner mig väldigt hedrad. Det är en stor utmärkelse, som jag inte riktigt känner att jag förtjänar, kommenterade denne ödmjuke och sympatiske engelsman, som givit oss så många fantastiska musikupplevelser under mer än ett halvt sekel.

Läs mer om Sir George Martin och hans betydelse för utbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö.

OVE TORSTENSSON