Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Opera av Prof. Luca Francesconi spelas på Malmö Opera

Francesconi Luca

Musikhögskolans kompositionsprofessor Luca Francesconi har skrivit både musiken och librettot till operan Kvartett, som har Nordenpremiär lördagen den 25 april på Malmö Opera.

Operan, som har sex och makt som centrala inslag i handlingen, har de internationella operastjärnorna Kirstin Chávez och Christian Miedl i de två ledande rollera i denna kammaropera för stor scen och klassisk orkester med elektroniska inslag.

Kvartett är en av senare årens mest uppmärksammade nya operor och hyllades vid uruppförandet på La Scala i april 2011. Operan är baserad på Heiner Müllers kontroversiella pjäs Kvartett, en nytolkning av Pierre Choderlos de Laclos brevroman Farliga förbindelser från 1772. Fyra gånger har romanen filmatiserats, bland annat av Stephen Frears i Farligt begär från 1988, med Glenn Close och John Malkovich i huvudrollerna samt året därpå i regissören Milos Formans Valmont.

Handlingen, som den beskrivs i förhandsreklamen:

Markisinnan de Merteuil och Vicomte de Valmont roar sig med ett dödligt spel med andras och varandras hjärtan. Under det bittra könskrigets turer går de två ut och in i varandras roller. Vem är vem? Och var befinner vi oss? I en salong före den franska revolutionen eller i en bunker efter tredje världskriget?