Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mats Edén tilldelas KMA:s nyinstiftade folkmusikpris

Mats Eden

Folkmusikern Mats Edén har tilldelats Kungliga Musikaliska akademiens nyinstiftade folkmusikpris på 100 000 kr för sitt lysande konstnärskap. Priset delas ut till enskild musiker eller till en grupp.

Hur känns det?
- Det känns fantastiskt bra, inte minst med tanke på att det är ett nyinstiftat pris. Att vara den förste som får ett pris känns extra stort. Samtidigt ser jag det som ett sätt för KMA att lyfta fram genren folkmusik i musik-Sverige, vilket är jättebra.

När tar du emot priset?
- Jag kommer att få det under KMA:s högtidssammankomst i Stockholm den 30 november, då någon från Kungafamiljen närvarar och delar ut priset. I inbjudan står det att man skall bära "civil högtidsdräkt", vilket innebär frack för herrar och balklänning för damer, högtidlig folkdräkt, militär högtidsdräkt eller prästrock (kaftan). Det lutar nog åt att jag sätter på mig frack, även om det inte är ett plagg jag känner mig särskilt hemma i till vardags, skrattar Mats.

Krävs det att du håller tal också?
-Ja, under middagen är jag ombedd att hålla tal. Jag ska försöka göra mitt bästa för att det ska bli kort och kärnfullt, så inte maten kallnar för övriga gäster.

Vad gör du just nu när du inte undervisar på Musikhögskolan?
- Jag har hamnat i ett spännande norskt projekt, där jag under, i alla fall ett par års tid, fungerar som vikarierande fiolspelare i gruppen "Unni Boksasp Band". Helt kort går projektet ut på att vi ska spela Griegs tolkningar av norska traditionsbärare. Vi befinner oss för närvarande i den allra första repetitionsfasen. Därefter blir det ett stort antal konserter på olika håll i Norden. Jag vill beteckna projekt som otroligt svårt, men samtidigt väldigt lärorikt och utmanande. Projektets slutmål är att vi ska ge en konsert under Festspelen i Bergen sommaren 2017. Det ser jag verkligen fram emot, avslutar Mats Edén.

Mats Edén arbetar som universitetslektor vid Musikhögskolan i Malmö och undervisar i bland annat folkmusikensemble, fiol och folkmusikteori. Läs mer

KMA:s motivering till val av pristagare för Folkmusikpriset 2015:

Mats Edén tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens nyinstiftade Folkmusikpris för sitt lysande konstnärskap. Som spelman, kompositör och pedagog är han egensinnig, virtuos och alltid nyskapande med ett djupt personligt fiolspel i centrum. Med kunskap och lekfull elegans förenar han ett outtröttligt sökande efter ålderdomliga spelsätt med experiment och avantgarde.

OVE TORSTENSSON