Jag har också rätt att ljudsätta världen

Musikpedagogiska dagar i Malmö 30–31 oktober 2017
Seminarium med CAMILLA JONASSON
Måndag 30 oktober 14.30–15.30

I den pågående avhandlingsstudien "Jag har också rätt att ljudsätta världen" undersöks musikskapande med digitala verktyg bland tonåringar och unga vuxna, företrädelsevis tjejer, i åldern 13–21 år. Med digitala verktyg avses i studien datorer, smarta telefoner, surfplattor, digitala eller elektroniska instrument, programvaror för ljud samt effektpedaler. Syftet med studien är att undersöka på vilka sätt genusnormer kan utmanas i ett musikskapande med digitala verktyg. Den teoretiska utgångspunkten för avhandlingen tar avstamp i teorier kopplade till genus, materialitet och lärande. Metodologiskt vilar avhandlingen på en etnografisk grund där fokusgruppssamtal och observationer används i kombination med foto, film, audio (musik och text) och sociala medier.

Två undersökningar har genomförts hittills, Projekt A (musikhack) och Projekt B (hiphopläger) och vid denna presentation kommer preliminära resultat från dessa att diskuteras.

OM FÖRELÄSAREN

Camilla Jonassion

Camilla Jonasson är doktorand i musikpedagogik vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet. Hennes forskningsintresse är genus och musikskapande med digitala verktyg. Camilla har arbetat som musiklärare i Malmö stad och som samordnare för Skapande skola på Unga Musik i Syd. Camilla har även en bakgrund som musiker i bland annat grupper som Modesty Blaise, Malmös första rockband med enbart kvinnor, Three Blind Mice, popband knutet till Tambourine Studios som stod för det ”nya analoga soundet” under 90-talets poprevival, vilket senare ledde fram till banden Donkeyshot och det pågående projektet The Monoheads.