Det tredje örat | Anders Ljungar-Chapelon

Anders Ljungar-Chapelon
Seminarium
I mars presenterar avdelningarna för forskning i musikpedagogik och konstnärlig forskning i musik en ny föreläsningsserie under rubriken Det tredje örat med seminarier på teman som angår alla musiker och är öppna för studenter, lärare och forskare vid Musikhögskolan. I de första seminarierna får vi veta mer om två forskningsprojekt som handlar om klassisk musik. Den 22 mars möter vi Musikhögskolans professor i flöjt, Anders Ljungar-Chapelon, som berättar om ett forskningsprojekt som kretsar kring transkription.

Om transkription: Ritter Gluck, konstnärlig vision och det inre laboratoriet

En diskussion som tar sin utgångspunkt i Paris 1983, och transkriptionen från 1870 gjord av den franska flöjtisten Henry Altès för flöjt av Beethovens tio violinsonater. Tankar som kommer att ventileras rör sig kring instrumental estetik och dess förutsättningar i relation till interpretation och konstnärligt uttryck, Beethovens begrepp Übersetzung, den konstnärliga visionens begränsningar med exempel från E.T.A. Hoffmann och ett samtal om Glucks opera Armida som utspelade sig i Berlin 1809, till Li Po från Tang-dynastin som sitter vid stubben till ett plommonträd.

Professor Dr. Anders Ljungar-Chapelon är professor i flöjt och forskare (konstnärlig forskning och musikpedagogisk forskning kring utbildningen av professionella musiker) vid Royal Northern College of Music i Manchester (England), Griegakademiet/Bergens universitet (Norge), och Musikhögskolan i Malmö/Lunds universitet. Under många år bosatt i Tyskland och Frankrike var han verksam som soloflöjtist i olika orkestrar. Som solist ger han ger konserter i Europa, Asien, Australien, Amerika och Australien. Många av hans tolkningar finns tillgängliga på CD och omfattar musik av Hotteterre, Bach, Vivaldi, Blavet, Telemann, Mozart, Schoenberg, Debussy, Varese, Jolivet, Berio, Ferneyhough, Takemitsu, Olofsson och Boulez.

Tid:
2017-03-22 13:00