Nr. 2: Abraham från Godegård

Berättelsen om en originell människa och hans musik
ForMuLär – Forum för musikaliskt lärande – är en skriftserie för det konstnärliga utvecklingsarbetet vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet.

Berry

Peter Berry

Malmö 2011
178 sidor

ISBN 978-91-979584-3-1

Pris:
200 kr (inkl moms) (Bok + CD)
188 kr (exkl moms) (Bok + CD) Statliga myndigheter betalar inte moms på 6%.

100 kr (inkl moms) (Bok).
94 kr (exkl moms) (Bok). Statliga myndigheter betalar inte moms på 6%.
Portokostnad tillkommer.

BESTÄLL BOKEN / CD

Presentation
Abraham från Godegård: Berättelsen om en originell människa och hans musik bygger på Peter Berrys mångåriga efterforskningar om folkskolläraren Abraham Hagholm (1811–1890). Hagholm var son till en fattig torpare i en avlägsen socken av Östergötland och drabbades i tidig ålder av förlamning. Hagholm övervann svårigheterna i sitt liv genom sin starka vilja och sitt livslånga engagemang i musik. Idag är Hagholm framför allt känd som upphovsman till en unik samling folklig dansmusik för fiol. Mindre känd är hans verksamhet som folkskollärare, sånglärare och körsångare.

Författaren har med hjälp av knapphändiga och sporadiska källor sökt få fram  en helhetsbild av människan Abraham Hagholm. Författaren har tagit fasta på olika berättartraditioner och använt kompletterande material inom bland annat medicinhistoria, undervisningshistoria och musikhistoria. Samtidigt med Hagholms livshistoria skildrar författaren sitt forskningsarbete i dagboksform. Denna metod ger även utrymme för mer personliga reflektioner. Förutom texten spelar författarens egna bilder en viktig roll.

Boken kompletteras med en CD med 21 inspelade låtar, som utgör ett urval ur Abraham Hagholms låtbok, som bevarats framför allt genom Nils och Olof Anderssons insamlingsarbete under 1900-talets början. Vissa av låtarna förekommer i flerbandsverket Svenska låtar (1922–1940). För musiken står Klockrike Kapell.