Siegfried Naumann: Emphasis Op. 46 TRIPLA and a Solo Trilogy

For violin, violoncello and piano and a solo Trilogy Op. 48-49-50 (CD)
KONSTNÄRLIGT UTVECKLINGSARBETE VID MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ

Siegfried

JENNIFER NUTTALL-WOLF - violin
HEGE WALDELAND - violoncello
MICHAL WESOLOWSKI - piano

Utgivningsår: 1992

CD:n kan kostnadsfritt beställas från Musikhögskolan i Malmö.

FÖRORD
Tripla är ett resultat av projektet "Ny interpretationsteknik för nutida musik" som föddes ur behovet att finna metoder som kunde hjälpa unga musikstuderande att studera in nya verk. Musikhögskolan i Malmö saknade en konstnärlig och pedagogisk vägledare i nutida musik, vilket förde med sig att när de studerande konfronterades med nya verk var de nästan alltid tvungna att "börja från början" med instuderingsarbetet.

För att råda bot på detta engagerades Siegfried Naumann, tonsättare och tidigare professor i dirigering vid musikhögskolorna i Stockholm och Malmö. Vi visste att han både var en betydande tonsättare och hade stort intresse för hur nutida musik studeras in. Tanken var att han skulle skriva ett kammarmusikverk för oss och aktivt delta i arbetet med instuderingen. Under denna skulle alla meverkande skriva ner kommentarer om verket och dess innehåll och beskriva instuderingsprocessen.

Vad vi inte visste var att detta projekt skulle ge upphov till ett så betydande verk. Då vi uruppförde verket i Musikhögskolans konsertsal våren 1987 mottogs det mycket entusiastiskt. Det skedde efter ett långt, mödosamt men också mycket glädjefyllt arbete tillsammans med tonsättaren i vilket våra elever steg för steg kunde följa och lära av vår instuderingsprocess.

Siegfried Naumann själv blev så inspirerad av projektet att han beslöt sig för att till var och en av oss skriva ett soloverk med tematisk anknytning till Tripla. Dessa tre verk, samtliga tillkomna 1988, finns också med på denna skiva.

Partituren till samtliga verk och de omfattande instuderingskommentarer som projektet gav upphov till kan alla som intresserade ta del av på biblioteket vid Musikhögskolan i Malmö eller hos Föreningen Svenska Tonsättare (FST), i Stockholm.

JENNIFER NUTTALL-WOLF
HEGE WALDELAND
MICHAL WESOLOWSKI

INNEHÅLL
1. Op. 46  Tripla for Violin, Violncello and Piano  25´02

2. Op. 48  Violino Solo á Jennifer 9´29

3. Op. 49  Piano Solo á Michal  11´57

4. Op. 50  Violoncello Solo á Hege  8´46

Sidansvarig:

VERKKOMMENTARER

OPUS 46 Tripla för violin, violoncello och piano skrevs 1987 på beställning av Musikhögskolan i Malmö. Verket är koncipierat i momentform. Tonerna C–H–Ciss bildar en ofta igenkommande signatur. De medverkande har även tilldelats några slagverksinstrument (trianglar, cymbal, tam-tam). Noteringen är "precis" (pilar, sekunder i s k reaktionspartitur), speltekniken ytterst virtuos i en avancerad dodekafoni med allintervallserier samt exponerade klangfärger.

Det glädjande samarbetet med mina vänner interpreterna inspirerade mig även att skriva ett soloverk för var och en av dem: Opus 48 för Jennifer Nuttall-Wolf, Opus 49 för Michal Wesolowski och Opus 50 för Hege Waldeland. Här försökte jag ytterligare mejsla ut deras personliga, musikaliska profiler och teknik.

SIEGFRIED NAUMANN