Sir George Martin Music Award

OM PRISET

Sir George Martin Music Award är på 100 000 kr och sponsras av Sparbanken Öresund. Priset kan delas ut till en person som har verkat i Sir George Martins anda som producent, kompositör, arrangör, dirigent eller musiker. Pristagaren ska vara en (eller flera) fysiska personer bosatta i Skåne och/eller ha utfört sin gärning i Skåne. Sir George Martin utnämndes 2010 till:

Hedersdoktor vid Lunds universitet/Musikhögskolan i Malmö

Läs mer på SGMMA:s officiella hemsida

PRISTAGARE 2014: ALE MÖLLER

Ale Möller är folkmusiklegenden från Skåne som byggt ett eget musiklandskap grundat på skilda musiktraditioner. Han är vår mest etablerade multiinstrumentalist som spelar allt från mandola, dragspel och flöjter till skalmeja och kohorn. Få kan som Ale Möller samla och inspirera sina medmusikanter.

Ale Möller, född i Stävie i Skåne, har sedan länge gjort sig känd, både nationellt och internationellt, som Sveriges främsta nyskapare inom folk-och världsmusik. I uppväxtstaden Malmö spelade han i unga år musik på teatern och turnerade som jazztrumpetare. Avgörande för Ales musikaliska vägval var när han av en tillfällighet kom i kontakt med en grekisk bouzoukimusiker i Malmö, Christos Mitrencis.

Ale Möllers konstnärskap bygger till stor del på idén om att kreativitet uppstår i mötet mellan olikheter. Han bygger ett eget musiklandskap grundat på musiktraditioner från många håll, alltid med de oväntade mötena i fokus. Han är en konstant utforskare, alltid på väg någonstans. Fast förankrad i traditionell musik, har Möller tagit täten och utvidgat gränserna för skandinavisk folkmusik i grupper och projekt som Filarfolket, Nordan och Frifot. Få kan som Ale Möller skapa glädje både på och utanför scenen. Han är en multiinstrumentalist som använder ett brett utbud av märkliga instrument på sin jakt efter nya klanger.

Mellan åren 2007–2010 var Ale Möller ”Artist in Residence” vid både Gävle och Vara konserthus. Under dessa år verkade han som konstnärlig ledare inom världsmusikgenren och verkade som kompositör, artist och inspiratör. Han är sedan 2010 gästprofessor vid Musikhögskolan Ingesund.

I samband med att Ale Möller spelade för Polarpristagaren Youssou N´Dour tidigare i år, inleddes ett kreativt samarbete mellan de två artisterna. Detta har resulterat i att Ale Möller nu har engagerats som ”Creative Assistant” åt Youssou N’Dour.

Se filmen från galakvällen på Palladium 12 maj 2014
Läs mer på Ale Möllers hemsida

PRISTAGARE

2014: ALE MÖLLER

2013: PERNILLA ANDERSSON

2012: NILS LANDGREN

2011: CHRISTOFFER LUNDQUIST


Tillbaka

Uppdaterad: 2014-05-16

Mottagare av 2014 års Sir George Martin Music Award.

Musikhögskolan i Malmö, Ystadvägen 25, 200 41 Malmö, Tel +46 (0)40–32 54 50