Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Avgångsstudenterna hyllas för sina roller i Gefors Parken

Lördag 5 maj genomförde masterstudenterna i Musikdramatik-Sång, mezzosopranen Line Juul Andersen och tenoren Torstein Fosmo, premiären av Hans Gefors opera Parken på Malmö Opera.
Musikdramatik Sång Master
Foto: Malin Arnesson

2015 startades en tvååriga masterutbilding för sångare i ett samarbete mellan Musikhögskolan i Malmö och Malmö Opera. Unga lovande operasångare ges möjlighet att utvecklas musikaliskt och dramatiskt bland musiker, sångare och dirigenter i operahuset – en för Sverige helt unik utbildning på högsta konstnärliga nivå. Under utbildningen varvas teori och praktik på Musikhögskolan och Malmö Opera. Studenten ges möjlighet att agera och sjunga på Malmö Operas scen – en av de största i Norden! En stark koppling till ett operahus ger unga sångare yrkeserfarenhet och en språngbräda till ett professionellt yrkesliv som operasångare.

180424parken7145.jpg
Line Juul Andersen och Torstein Fosmo. Foto: Malin Arnesson

Line Juul Andersen och Torstein Fosmo har under sin studietid hunnit medverka i flera uppsättningar vid Malmö Opera – Snödrottningen, Butterfly, Det positiva bruset, och nu senast kritikersuccén Parken som är masterstudenternas examensproduktion. 

Operan Parken från 1992 är löst baserad på Shakespeares En midsommarnattsdröm. Fruktbarhetsgudarna Oberon och Titania anländer till en park i en modern storstad för att åter lära de stressade nutidsmänniskorna att njuta av erotik, sensualitet och poesi. Operan är skriven av Hans Gefors, som är en av Sveriges mest framstående operatonsättare och Botho Strauss, Tysklands främsta moderna dramatiker.

Expressen skriver Gunilla Brodrejs i sin recension av föreställningen: "Castingen är strålande. Det är egentligen fel att framhäva någon framför en annan, för det är briljans i alla roller, även de minsta, men jag är särskilt förtjust i tenoren Torstein Fosmo som den vilsne, varmhjärtade Georg och mezzosopranen Line Juul Andersens utbrända flygvärdinna Helen, som sjunger det mest uppfinningsrika vokala parti jag har hört på en operascen. De här två sångarna gör sin slutföreställning för Masterprogrammet i musikdramatik sång. Jag ska komma ihåg var jag hörde dem först."

Line Juul Andersen och Torsten Fosmo blir de två första avgångsstudenterna från utbildningen. Inför hösten 2018 har fem nya begåvade sångare antagits för att påbörja sin utbildning.

Premiären av Parken sändes direkt i Opera i P2 och kan höras under 30 dagar.

Mer information om föreställningen.

Läs mer om masterstudenterna på Malmö Operas hemsida.

Senaste nyheter

2018-12-06

KMA-stipendier till Musikhögskolans studenter

KMA-stipendier till Musikhögskolans studenter
2018-12-05

Musikhögskolans violaprofessor inbjuden till internationell kongress

Musikhögskolans violaprofessor inbjuden till internationell kongress
2018-12-05

Unboxing the new Steinway

Unboxing the new Steinway
2018-11-28

Violinisten Peter Spissky har tilldelats Hilding Rosenbergs stipendium 2018

Violinisten Peter Spissky har tilldelats Hilding Rosenbergs stipendium 2018
2018-11-27

Pianisten Reetamaria Rajala har fått Vetenskapssocietetens i Lund musikstipendium 2018

Pianisten Reetamaria Rajala har fått Vetenskapssocietetens i Lund musikstipendium 2018