Första svenska kvinnoorkester

En ny era i svenskt musikliv har inletts i Malmö. Under namnet Kvinnoorkestern har Sveriges första klassiska orkester grundats med uteslutande kvinnliga musiker och kompositörer. Det är alumnerna vid Musikhögskolan i Malmö, violinisten och konsertmästaren Lotta Alvin och dirigenten Mikaela Brorsson, som har tagit initiativet till detta.
kvinnoorkestern
Kvinnoorkestern är namnet på den nystartade stråkorkestern i Malmö.

Under de senaste årtiondena har frågor om jämställdhet blivit allt vanligare. I alla delar av vårt samhälle, musikvärlden självklart inräknad, ställs nu frågan hur jämställt det faktiskt är. Sverige går i bräschen i många avseenden i dagens moderna samhälle.

– Inom klassisk musik tenderar vi trots det att än idag gärna förvalta mäns musik och tillåta kvinnliga tonsättares verk att falla i glömska. Kvinnoorkestern menar att kulturskatten av fantastisk, högkvalitativ musik skriven av kvinnliga kompositörer förtjänar större spelutrymme, berättar Lotta Alvin och fortsätter:

– Utöver det vill vi fungera som en armbågsfri, samarbetande plattform för kvinnliga musikskapare.

Det är eldsjälar som Kvinnoorkestern och dess initiativtagare som förändrar samhällen och skriver historia.

– Kvinnoorkesterns mål är att bli en etablerad del av Sveriges kulturliv och vår förhoppning är att den ska finnas kvar tills folk kan rabbla lika många kvinnliga som manliga tonsättare, avslutar Lotta Alvin.

Läs mer här.

Se trailern här.