Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fritiof komponerar för musikfestival i USA

Kompositionsstuderande Fritiof Palm är uttagen till en nybildad musikfestival i USA för samtida klassisk musik, där två av hans verk ska bli uppförda i ensemble respektive symfoniorkester. Det ena har han ännu inte skrivit färdigt.
Fritiof Palm

Under kommande två månader ska Fritiof Palm komponera ett verk för en ensemble bestående av följt, oboe, klarinett och piano. Det färdiga stycket ska därefter skickas till USA för uruppförande under festivalen Mostly Modern Festival i juni.

Varifrån kommer du att hämta inspiration till verket?
– Jag kommer att lyssna in mig på vad Exponential Ensemble har gjort tidigare för att få en bild av de klangliga möjligheterna, samtidigt som jag lär känna musikernas individuella spelsätt. Sedan sätter jag mig ner med de tomma notraderna och hoppas på det bästa.

Han fick tips om den nya festivalen av sin huvudlärare Rolf Martinsson och tänkte att han inte hade något att förlora på att skicka in några bidrag.

– I ansökningsformuläret efterfrågades tre verk och ett valfritt orkesterverk. Jag skickade in fyra verk och mitt orkesterverk ”Tympanic Attack” har faktiskt blivit utvalt till genomspelning av American Modern Ensemble på festivalen.

Hur känns det?
– Det är en stor ära och jag ser fram emot att få träffa och samarbeta med riktigt duktiga musiker, dirigenter och kompositörer från hela världen.

Under de tre veckor som festivalen pågår ska Fritiof Palm själv spela i violinsektionen i American Modern Ensemble, en av de fasta ensemblerna knutna till festivalen, och därutöver består programmet av privatlektioner, seminarium, masterclasses och konserter. 

Betyder det att du får vara med och spela ditt eget verk ”Tympanic Attack”?
– Av programmet att döma, ja.
 

Mer info:
Mostly Modern Festival pågår mellan den 7 och 27 juni i Saratoga Springs (New York) och är en ny festival för samtida klassisk musik av kompositörer från hela världen.

Under Mostly Modern Festival uppför Exponential Ensemble ett nyskrivet verk av Fritiof Palm och American Modern Ensemble hans orkesterverk ”Tympanic Attack”, komponerat 2018 för Järfälla symfoniorkester med anledning av invigningen av deras nya pukor.

Snabbfakta
Namn: Fritiof Palm
Instrument. Violin
Utbildning: Komposition, västerländsk konstmusik (kandidat, år 3)
Favoritkompositör: György Ligeti

Senaste nyheter

2020-04-09

Brita är folkmusikens Queen B

Brita är folkmusikens Queen B
2020-03-27

"Unusual sounds in complex contexts"

"Unusual sounds in complex contexts"
2020-03-20

Röster om undervisning på distans ...

Röster om undervisning på distans ...
2020-03-18

Två av våra masterstuderande tilldelas Aurora Lillieros-stipedier

Två av våra masterstuderande tilldelas Aurora Lillieros-stipedier
2020-03-12

Fritiof komponerar för musikfestival i USA

Fritiof komponerar för musikfestival i USA