Internationella studenter finner varandra i musiken

Det är rekordmånga internationella studenter på Musikhögskolan detta läsår. Främst kommer de från Norden och övriga Europa, men även länder såsom Brasilien, Vietnam och USA finns representerade.
oskar och Ragnar

De flesta av dessa har kommit in på musikerutbildningens masterprogram, men fr o m nästa läsår kan även studenter antas till musikerutbildningens kandidatprogram på symfoniorkesterinstrument. Dessutom är det många, både musiker- och lärarstudenter, som valt att förlägga sina utbytesstudier till Malmö, antingen under en termin eller hela läsåret. Inom ramen för Musikhögskolans utbud av fristående kurser finns dessutom ett tiotal platser på interpretationskurser inom klassisk musik för internationella studenter.

Oscar Beerten och Ragnar Finsson studerar båda på Musikerutbildningens kandidatprogram med folk- och världsmusikinriktning. Oscar, som kommer från Belgien, spelar fiol och går sitt andra år, medan Ragnar, som kommer från Färöarna och spelar fiol, går sitt första.

– Vi studenter, som går denna inriktning kommer från olika delar av världen, vilket ger en enormt spännande musikalisk bredd. Vi lär av varandra hela tiden och vidgar våra vyer, både när vi har ensemblelektioner och när vi övar tillsammans i olika konstellationer, berättar Oscar.

Duon träffades när läsåret satte igång i början av september och har således inte spelat tillsammans i mer än tre månader.
– Musikaliskt klickade vi direkt. Vi kunde läsa av varandras musikaliska intentioner utan att behöva prata så mycket om det, fortsätter Ragnar.
Genom rekommendationer från äldre studenter fick duon visa sig på styva linan tillsammans redan i november, då Musikhögskolans tog emot studiebesök från gymnasieskolor och folkhögskolor i regionen med omkring 250 elever som målgrupp. De spelade och berättade om sig själva och hur en vanlig dag på Musikhögskolan kan se ut när man är student. Gensvaret från publiken blev överväldigande och applåderna ville aldrig ta slut.
Inom kort kan du lyssna på deras senast låt, ”Hot Cat”, som har ett grymt sväng!
God lyssning!

OVE TORSTENSSON
text

LEIF JOHANSSON

2018-01-12
Internationella studenter finner varandra i musiken
2018-01-10
KMA-stipendier till Musikhögskolans studenter
2018-01-09
Konsert till minne av Ingvar Lidholm
2017-12-18
Finns akademiker med mod?
2017-12-05
Pianisten och pianopedagogen Marianne Jacobs prisad för framgångsrikt yrkesliv