JAA-stiftelsen delar ut musikstipendier för tionde året i rad

Familjen John Anderssons i Anderslöv stiftelse och Musikhögskolan i Malmö har den stora glädjen att våren 2018 för tionde gången dela ut stipendier med en sammanlagd summa av 560 000 kr till studerande med klassisk inriktning inom områdena sång, violin/viola, piano och cello.
Daniel Guas

Stipendierna är indelade i två grupper – en för studerande på högskolenivå och en för studerande på gymnasienivå. Provspelning för stipendierna sker inför jury.

Daniel Guas, som går sitt tredje och sista år på Konstnärligt kandidatprogram i musik i Malmö, med inriktning piano har tilldelats ett av fyra JAA-stipendier på högskolenivån med en prissumma på 110 000 kr vardera.
– Det känns jätteroligt att bli tilldelad ett så här stort pris. Juryn har en bred sammansättning erfarna musiker och det känns därför extra roligt, eftersom de bedömer utifrån ett helhetsperspektiv hur man presterar som musiker och inte bara utifrån ett pianistperspektiv, berättar en påtagligt glad Daniel Guas.
I höst ska Daniel fortsätta sin utbildning på Konstnärligt masterprogram i musik vid Musikhögskolan i Malmö.
– Jag fortsätter studera för professor Hans Pålsson i Malmö samt för den argentinske pianisten Daniel Rivera i Rom. Med Hans jobbar jag främst med mitt konstnärliga uttryck medan Daniel hjälper mig med vissa tekniska frågor i pianospelet. Stipendiesumman kommer att vara till stor hjälp för att finansiera mina resor till Italien, avslutar Daniel.

Studerande på högskolenivå:
För studerande på högskolenivå utdelas fyra stipendier om vardera 110.000 SEK till studerande vid musikhögskola eller motsvarande. Sökande skall vara svensk medborgare. Behörig att söka är också svensk medborgare som bedriver högre studier i ett annat land.
Årets samtliga fyra stipendiater  är:

Daniel Guas – piano
Daniel Guas är en svensk-argentinsk pianist som studerar för Hans Pålsson vid Musikhögskolan i Malmö samt för Daniel Rivera i Rom. Han har tidigare studerat i Buenos Aires för Juan Carlos Arabián och deltagit i Masterclasses för Elsa Puppulo, Francisca Skoogh och även jazzpianisten Michel Camilo. I maj 2018 medverkade han som solist i Schumanns pianokonsert i a-moll med Musikhögskolans symfoniorkester i Tivolis konsertsal i Köpenhamn.

Selma Spahiu – violin
Den unga violinisten Selma Spahiu påbörjade 2015 sina pre-collegestudier på Mozarteum i Salzburg, för Prof. Benjamin Schmid och blev upptagen i den tyska ungdomsorkestern, där Berliner Philharmoniker är protektor. Hösten 2017 började hon sina kandidatstudier för Prof. Sophia Jaffe´ vid Musikhögskolan i Frankfurt. 2017 ställde den tyska stråkinstrumentfornden en violin, Jean Baptiste Vuillaume av Amati-modell, till Selmas förfogande.

Caspar Engdahl – baryton
Caspar Engdahl, baryton från Stockholm. Har studerat vid Vadstena folkhögskola, Artisten i Göteborg samt Operahögskolan i Stockholm. Caspar var med vid uruppförandet av Roger Assar Johanssons opera Leka med elden, efter Strindberg, på Kalmar teater 2014. 2017 sjöng han i Kronbruden på Göteborgsoperan samt gjorde rollen som Escamillo i Carmen vid Dala-Floda operafestival. Till hösten är han antagen till masterprogrammet i musikdramatik vid Malmö Opera och Musikhögskolan i Malmö.

Filip Lundberg – violoncell
Filip började spela cello som femåring genom Nacka musikklasser för cellopedagogen Lovisa Engdahl. På Södra Latins gymnasium studerade han för bland andra Johannes Rostamo (solocellist i Kungliga Filharmonikerna) och Ulrika Edström (Sveriges Radios Symfoniorkester). Filip har medverkat som solist och kammarmusiker på kammarmusikfestivaler som Lyckå kammarmusikfestival, Hesselby kammarmusikfestival och Kobba klintar kammarmusikfestival. Han har precis avslutat sitt första år master vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm/Edsberg för professor Torleif Thedéen samt Jakob Koranyi.

Studerande på gymnasienivå:
Enligt stiftelsens regler skall gymnasisterna gå i årskurs tre och vara folkbokförda i Skåne och studera inom områdena sång, violin/viola, piano och cello. Denna grupp får 20.000 kr vardera.

Årets sex stipendiater är:
Johan Ulfsparre – sång
Isa Polfeldt – sång
Marigona Jusufi – piano
Marcela Ivsinovic – piano
Philemon Hahn – violin
Malin Olsson – violoncell

Utdelning
Utdelningen äger rum i Anderslövs kyrka söndagen den 3 juni 2018 kl 15.00. Stipendiaterna kommer att framföra ett soloverk i samband med utdelningsceremonin. Konferencier är Sixten Nordström. Pianisten Olle Sjöberg kommer att medverka som ackompanjatörer. Fri entré.

Familjen John Anderssons i Anderslöv stiftelse
Syskonen Inga och Lars Andersson, Anderslöv, avled båda 2007 och hade i sina testamenten gjort upp riktlinjerna för en stiftelse vars namn är Familjen John Anderssons i Anderslöv Stiftelse.

Stiftelsen bygger på den företagsamhet och det engagemang som John Andersson (1881–1967) grundlade och som sedan förvaltades av hans barn. Familjen präglades av Johns affärsliv och hans stora engagemang i Anderslöv och bygden. Men musiken fanns på ett självklart sätt närvarande i familjelivet. När släkten träffades spelade och sjöng man tillsammans. Barnen fick lära sig spela piano och fiol och John spelade själv cello.

Stiftelsens inriktning är att tillgodose och främja vidareutbildningen av musikalisk ungdom inom instrumentgrupperna sång, violin/viola, piano och cello. Stiftelsens styrelse består idag av ordförande Mikael Ottosson, Ingrid Andersson och Eva Andersson.

Stipendierna administreras i samarbete med Musikhögskolan i Malmö och utdelningen i samarbete med Anderslövs församling.

Mer information på hemsidan

• Familjen John Anderssons i Anderslöv stiftelse