Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Karin Johansson ny professor i konstnärlig forskning i musik

Karin Johansson

Karin Johansson är befordrad till professor i konstnärlig forskning i musik från och med 1 juli 2015. Hon är den fjärde kvinnliga professorn vid Musikhögskolan i Malmö genom tiderna.

Vi träffar henne i klassiska Malmömiljön, ”Kallis” restaurang (Ribersborgs kallbadhus), en dag i oktober för att samtala om hennes ansvarsområde och vilka utmaningar som väntar runt hörnet.

Karin är organist och kyrkomusiker, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö under 1980-talet. Hon började som doktorand 2003 i Cecilia Hultbergs konstnärliga forskningsprojekt Musikers tolkningsprocesser och disputerade i musikpedagogik 2008 med avhandlingen Organ Improvisation – Activity, Action and Rhetorical Practice.

Som postdok-forskare och lektor har hon genomfört flera forskningsprojekt om improvisation, på körområdet och inom högre musikutbildning. Tillsammans med Ursula Geisler, Sara Wilén, Sverker Zadig och Viveka Lyberg-Åhlander slutförde hon nyligen en tvärvetenskaplig Advanced Study Group vid Pufendorfinstitutet i Lund – Artistic Vocal and Choral Orders (AVaCO) – med fokus på kommunikation och nya framförandeformer inom vokalmusik.

Inom sin tjänst arbetar Karin Johansson med handledning av doktorander, seminarieverksamhet och undervisning på master- och kandidatutbildningarna. Hon är ämnesansvarig för konstnärliga forskarutbildningen och genomför egen forskning. Under den närmaste framtiden innebär detta att hon kommer att ägna sig åt orgelprojektet Musical Rhetorics in Contemporary Rituals.

Vid en föreläsning nyligen på Musikhögskolan i Malmö beskrev Karin området konstnärlig forskning i musik som ett möjligheternas fält - ”a field of possibilities”. Som professor vill hon verka för

1) vidare utveckling av forskarutbildningens profilområden och spridning av den kunskap som genereras där

2) utökad kommunikation mellan forskarutbildningsnivå och grundutbildningsnivå

3) interaktion mellan Musikhögskolans två forskningsdiscipliner musik och musikpedagogik

4) kontakt och utbyte mellan forskarutbildningen, Inter Arts Center (IAC) och andra institutioner

5) nationell och internationell samverkan kring den konstnärliga forskningens framtid och bidrag till kunskapsutveckling både i akademin och musiklivet.

– Konstnärlig forskning är ett relativt ungt och nytt område, som gestaltas på olika sätt vid de olika musikhögskolorna i landet. Vid Musikhögskolan i Malmö har man alltsedan de tre första doktoranderna Henrik Frisk, Hans Gefors och Stefan Östersjö antogs 2002 välkomnat musikaliskt nyskapande och experimentella projekt. För närvarande pågår sju doktorandprojekt som alla har fått internationell uppmärksamhet, samtidigt som de är förankrade i Musikhögskolans verksamhet, berättar Karin Johansson.

Karin Johansson har ett flertal projekt på gång. I slutet av november var det högtidligt releaseparty på Musikhögskolan i samband med att Karins bok ”A Cappella – tjugofem körledares röster” publicerades. Boken, som ges ut med stöd av Körcentrum Syd, vänder sig till körledare och körsångare, till musikerstudenter och lärare, men också till alla som är engagerade i kultur- och föreningsverksamhet och är intresserade av ett inifrånperspektiv på musikaliskt lärande och skapande.

Karin Johansson

– Bokprojektet har varit en lång process, mycket beroende på att så många engagerade och hårt arbetande körledare över hela landet har blivit djupintervjuade och fotograferade, vilket bara det inneburit en ansenlig mängd logistik. Det har varit mycket intressant och utvecklande att träffa och intervjua alla dessa engagerade och färgstarka körpersonligheter och jag hoppas boken ska fungera både som inspiration och som katalysator för ytterligare forskning inom körområdet framöver, avslutar Karin Johansson.

Läs mer

OVE TORSTENSSON
text

LEIF JOHANSSON
foto

In English