KMA-stipendier till Musikhögskolans studenter

Kungliga Musikaliska Akademien (KMA) delar årligen ut flera miljoner kronor i stipendier. I december tillkännagavs 2018 års nationella stipendier och bland stipendiaterna fanns flera studenter och alumner från Musikhögskolan i Malmö.
stipendielistebild-2017-2.jpg

Över 270 sökande till de nationella stipendierna har bedömts av 16 högt kvalificerade juryer. Under fem veckor i september och oktober har sammanlagt fler än 80 juryledamöter från hela landet och norden varit engagerade i arbetet. Bedömningen görs genom provspelningar och inskickade arbetsprover.

"Det är en stor glädje att idag kunna tillkännage fördelningen av Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier. Ansökningsperioden, som sträckte sig över fem veckor tidigare i höst, ger oss en unik lägesbild av kommande generationer i svenskt musikliv, och den höga kvalitet som både studenter och lärare vid musikhögskolorna i landet håller", säger Fredrik Wetterqvist, Ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska akademien.

Bland stipendiaterna fanns flera studenter och alumner från Musikhögskolan i Malmö – Kristina Winiarski, cello, Petter Ekman, Martin Dalin-Volsing och Alfred Jimenez, komposition, Caspar Engdahl och Elisabet Einarsdottir, sång, Alvi Joensen, gitarr, Martin Thorell, trumpet samt Johan Söderholm, slagverk.

Johan Söderholm är dessutom en av tre sökande som har gått vidare till finalen i den nya tävlingen Blåsmusikpriset som utses vartannat år med start den 13 januari 2019. Vinnaren får, utöver stipendium från Kungl. Musikaliska akademien, ett antal solistframträdanden under två säsonger med Sveriges professionella blåsorkestrar. Priset innebär en unik möjlighet att exponera blåsmusiken som konstform och att lyfta fram den vinnande instrumentalisten tidigt i sin karriär.

Kungl. Musikaliska Akademien förvaltar ett stort antal stipendiefonder avsedda att främja unga musikstuderandes utbildning. Stipendierna avser alla kompletterande och/eller fortsatta högre musikstudier.