Musikhögskolans alumner har tilldelats Malmö stads kulturstipendier

Sångerskan Linda Bergström och tonsättaren Alfred Jimenez Villafana, båda tidigare studenter vid Musikhögskolan i Malmö, har tilldelats Malmö stads kulturstipendier. I april utnämnde kulturnämnden årets kulturstipendiater. Under festliga former på Malmö rådhus den 31 maj delades stipendierna ut till totalt 12 Malmöbor verksamma inom bland annat konst, musik, litteratur och teater.
alfred_och_elin.jpg

Linda Bergström är utbildad vid Musikhögskolans jazzutbildningen och examinerades 2014. Hon är verksam i vokalgrupperna Åkervinda och Touché samt kvartetten We Float. Juryns motivering löd:

"Linda har ett eget uttryck och en röst som fritt utforskar musikens nyanser, bortom genre och format. Linda är också ordförande i Malmöbaserade skivbolaget Havtorn Records. Hon vill använda stipendiet till ett soloprojekt som kräver ny teknisk utrustning."

Alfred Jimenez Villafana avslutade 2015 sina masterstudier i komposition vid Musikhögskolan i Malmö. Alfred har även studerat i Wien. Han komponerar för orkester och kammarensemble, med passion för opera. Motiveringen till Alfreds stipendium löd:

"Med inspiration i äldre kompositionsteknik skapar han verk i en nutida konstmusiktradition. Alfred arbetar just nu med en opera efter Bergmans film Gycklarnas afton och vill använda stipendiet till att fördjupa sig i operakonsten."

– Med nyfikenhet, kreativitet och engagemang bidrar kulturstipendiaterna till ett rikare kulturliv. Nu får vi ytterligare 12 ambassadörer som befäster Malmö som kulturstad. Utmärkelsen är också ett sätt för oss att ge något tillbaka och skapa förutsättningar för stipendiaterna att ta nya kliv i sin konstnärliga utveckling, säger Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör i Malmö stad.

I år ansökte 108 personer om stipendium för konstnärlig utveckling och liksom tidigare år dominerar områdena bildkonst och musik bland de sökande. Övriga konstområden som är representerade är dans, foto, film, litteratur samt teater.