Ny professor i komposition

Musikhögskolan är glada över att kunna hälsa Bent Sørensen välkommen till oss som professor i komposition.
Bent Sørensen
Bent Sørensen är en dansk kompositör med verk inom olika genrer såsom kammarmusik, orkester soloverk och opera. Han har arbetat med de flesta av världens ledande musiker, ensembler och orkestrar i dagens musikliv samtidigt som han hela tiden har undervisat både i Köpenhamn och som gästlärare runt om i hela världen - och i Malmö! Nu hälsar vi Bent varmt välkommen som professor hos oss på 50% och har passat på att ställa lite frågor för att lära känna honom bättre:

Vad utmärker dig som lärare i komposition?

-Det kan andre jo nok bedre svare på end jeg; men jeg tror, at jeg er god til at lytte mig ind til den enkelte komponist individuelle stemme og løfte den frem til den studerende værker.

Hur hoppas du kunna bidra till undervisningen i komposition här i Malmö?
-Jeg håber, at jeg gennem undervisning  kan inspirere den enkelte komponist til at finde ind til magien i sin egen musik, og jeg håber, st jeg kan bidrage til at skabe en klasse af komponister, der kan inspirere hinanden og skabe en egen generation med både fokus på det kunstneriske og det sociale.

Hur har din kontakt med Musikhögskolan i Malmö sett ut genom åren?
-Som underviser kom jeg der første gang i 1991, hvor jeg underviste et år som vikar for Hans Gefors. Siden har jeg regelmæssigt undervist på skolen - senest i januar i år.

Har du någon koppling till forskning?
-I kompositionsprocessen ligger der i sig selv en forskning; men derudover har jeg arbejdet med og skrevet tekster om især inspiration og den kunstneriske skabelsesproces. Det sidste er planlagt til en bog om emnet.

Vilken kompositör/er inspireras du själv av?
-Der er så mange - ingen nævnt ingen glemt.

Mer info:
Bland orkestrar som framfört Bent Sørensens musik kan nämnas New York Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra (portrait concert), BBC Scottish Symphony Orchestra, Munich Chamber Orchestra, Gothenburg Symphony Orchestra, Oslo Philharmonic Orchestra, Norwegian Chamber Orchestra och Danish National Radio Symphony Orchestra.

Han har komponerat verk för musiker som Leif Ove Andsnes, Martin Fröst och Tine Thing Helseth och han har varit “composer in residence” vid ett flertal festivaler.

This article in English