Pär Moberg deltar i Forskarturné vid Lunds universitet

Forskarturnén är ett samverkansprojekt vid Lunds universitet med syfte att sprida kunskap om universitetets pågående forskning till en intresserad allmänhet, på ett tillgängligt och engagerande sätt. Föreläsningarna, som är gratis och öppna för allmänheten, genomförs av forskare och lärare från Lunds universitet på bibliotek runt om i Skåne.
Pär Moberg

Under hösten bjuder Forskarturnén på mer än 100 föreläsningar inom områden som hälsa och åldrande, Kinas historia, binas betydelse, mörk materia och Charles Dickens författarskap. Pär Moberg, musiker och kursledare för folk- och världsmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö, kommer att hålla en kombinerad föreläsning och minikonsert på tre orter i Skåne. Temat är "Arabisk musik - en svensk angelägenhet!".

– Arabisktalande är idag Sveriges näst största språkliga minoritet efter finsktalande, och väldigt många i Sverige idag har antingen själva eller via sina föräldrar en länk till arabisk musikkultur. Idag är det ofta lika troligt att din granne på bussen kan sjunga med i Eydash Kan Fi Nas av Fairouz, som i Kristallen den fina eller Leende guldbruna ögon, säger Pär Moberg.

Så vad är speciellt med musik från den arabisktalande regionen? Pär Moberg, som även driver konsertserien The Baghdad Sessions i Malmö, lovar att lotsa publiken genom den arabiska musikens fascinerande värld. Till sin hjälp har han den världsledande musikern på qanoun och qanounbyggaren Nabil Kassis, och Emma Lundbeck på kontrabas.

Tid och plats för föreläsningen "Arabisk musik - en svensk angelägenhet!":
Eslövs bibliotek, 19/9 kl 18.00
Simrishamns bibliotek, 15/11 kl 18.00