Rolf Martinsson och Dan-Olof Stenlund tilldelas Litteris et artibus

Rolf Martinsson, professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö har tilldelats Litteris et artibus för framstående konstnärliga insatser som tonsättare. Medaljen har även tilldelats Dan-Olof Stenlund, professor emeritus och före detta lärare vid Musikhögskolan i Malmö, för framstående konstnärliga insatser som kördirigent och körpedagog. Medaljerna delades ut av Kungen vid en ceremoni den 31 januari i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet.
Rolf Martinsson
Rolf Martinsson / Foto: Louise Martinsson

Rolf Martinsson tillhör de mest spelade svenska tonsättarna internationellt. Till hans mest kända verk hör trumpetkonserten Bridge som har framförts ett 70-tal gånger runt om i världen av Håkan Hardenberger, professor i trumpet vid Musikhögskolan i Malmö, som närmast kommer att spela den med anrika Gewandhaus Orchester i Leipzig under ledning av Andris Nelsons i september. Konserten spelas numera även av den norske världstrumpetaren Ole Edvard Antonsen som i veckan spelar den tillsammans med Polska Radions Symfoniorkester i Katowice.

Under senare år har Rolf Martinsson också haft stora framgångar med sina vokalverk skrivna direkt för sopranen Lisa Larsson, bland dessa finns sångcyklerna Ich denke Dein..., fem sånger för sopran och orkester till dikter av Goethe, Rilke och Eichendorff, och Garden of Devotion, fem sånger för sopran och stråkorkester till dikter av Tagore. Båda är stora internationella sambeställningar som redan framförts ett 50-tal gånger runt om i Europa. I november var det premiär för Ich denke Dein... i Australien med Lisa Larsson och Melbourne Symphony Orchestra.

Dan-Olof Stenlund
Dan-Olof Stenlund / Foto: Leif Johansson

Dan-Olof Stenlund, före detta lärare i kördirigering och körpedagogik vid Musikhögskolan i Malmö och professor emeritus vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, rankas som en av Sveriges främsta och mest personliga körledarprofiler. Med körer som KFUM-kören i Stockholm, KFUM:s Kammarkör, Uppsala Akademiska Kammarkör, körerna i Engelbrektskyrkan, Malmö Symfoniorkesters kör och Malmö Kammarkör har han i dryga 55 år skapat musik med uttryck och stor innerlighet. I november 2011 belönades Dan-Olof Stenlund med Kungliga Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse, Medaljen för Tonkonstens Främjande.