Violinisten Peter Spissky har tilldelats Hilding Rosenbergs stipendium 2018

Peter Spissky

I samband med Kungliga Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 26/11 tilldelades Peter Spissky, lärare i barockviolin samt doktor i konstnärlig forskning i musik vid Musikhögskolan i Malmö, Hilding Rosenberg stipendium för svensk musikvetenskap 2018.

Juryns motivering till utmärkelsen: ”Peter Spissky tilldelas Hilding Rosenberg-stipendiet för sin konstnärliga doktorsavhandling ”Ups and downs”, om stråkföring på violin i interpretation av tidig musik. Avhandlingen, som har getts formen av en multimedial webbplats, är en originell och perspektivrik studie, som visar hur forskningen i historisk uppförandepraxis kan förnyas och vitaliseras med fokus på den gestiska dimensionen i den egna musikaliska praktiken, det som författaren benämner ”embodied interpretation”.”