Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Grattis Mathilda!

Operasångaren Mathilda Bryngelsson. Foto: Rickard Söderberg

Mathilda Bryngelsson har tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 125,000 kronor. Mathilda är en mezzosopran och går andra året på Malmö Opera Academy, ett nära samarbete mellan Musikhögskolan och Malmö Opera. 

Hej Mathilda, vad betyder det att få det här stipendiet? 

– Att få årets Giresta-stipendium är oerhört stort för mig. Rent ekonomiskt innebär det att jag inte behöver stressa sönder för att försörja mig de första månaderna efter examen. Tvärtom kan jag fortsätta lägga mitt fulla fokus på sången och min utveckling. Jag kan ta sånglektioner, åka på kurser och masterclasses, inte minst kan jag åka på provsjungningar utan att behöva oroa mig för att gå i personlig konkurs. Jag vill inget hellre än att få arbeta som operasångerska, och tack vare Wallstiftelsens stöd har nu chansen att lyckas ökat.  

– Det största för mig är ändå den enorma äran det innebär att motta detta stipendium. Så många av de svenska sångare jag beundrar är tidigare Giresta-stipendiater och att nu stå på samma lista känns helt makalöst. Nivån på ett sångframträdande är väldigt svårbedömt och i de flesta fall är kvalitet helt enkelt en smaksak. I år var det så många fantastiska sångare som övervägdes för stipendiet, så det faktum att juryn tyckte om det jag framförde gör mig ofattbart tacksam och lycklig. Jag har kämpat hårt för att nå dit jag är idag och denna bekräftelse på att jag gjort något rätt känns enormt värdefull. 

Har du alltid haft siktet inställt på opera? 

– Nej, operan var långt ifrån en självklar väg för mig. Under uppväxten spelade jag länge tvärflöjt men, även om jag älskade musik och tyckte om att spela i orkester, var flöjten i sig aldrig riktigt min grej. Efter gymnasiet tänkte jag faktiskt välja en helt annan väg än musiken men när jag började sjunga i 20-årsåldern kände jag äntligen att jag hade hittat rätt! Jag var kanske inte en naturbegåvning när det kom till sången, men att utvecklas som sångare och att lära mig allt som tillhör operasångarens yrke har varit en av de roligaste utmaningarna i mitt liv. Det finns alltid något att förbättra och utveckla. Allt från sångteknik, musikalitet, språkkunskaper och diktion till utstrålning, skådespel och dramaturgi - mycket blir aldrig helt färdigt. Det håller mitt intresse uppe och gör att det aldrig blir enformigt. 

Vad har du för planer efter sommaren efter att du har studerat färdigt?

– I höst hoppas jag få åka på många provsjungningar, för att sedan förhoppningsvis kunna arbeta med det som jag utbildats för. Jag är inställd på att det kan ta ett tag att komma in på marknaden. Om jag inte får många arbetsmöjligheter med en gång vill jag omarbeta och producera uppsättningar med olika sago-operor för barn och barnfamiljer och på så sätt skapa arbetsmöjligheter både för mig själv och för andra unga sångare. 

Du är även initiativtagaren till operakonserten till stöd för Ukraina på Musikhögskolan i Malmö, kan du berätta lite mer om den?

– Det sker så mycket hemskt i världen just nu och det är lätt att känna sig helt maktlös. Jag är ingen läkare som kan åka till Ukraina och hjälpa de krigsdrabbade direkt men jag vill ändå kunna bidra med de kunskaper och förmågor jag har. Jag visste också att det fanns många sångare och instrumentalister i min närhet som kände likadant, människor som vill göra något. Därför valde jag att arrangera en operakonsert där alla insamlade medel går direkt till UNHCRs krisinsatser i Ukraina.

– Responsen har varit jättefin hittills. Producenten Claes-Bertil Nilsson på Musikhögskolan hakade på idén direkt och tack vare honom har det varit möjligt att genomföra. Totalt är vi 13 sångare och pianister som ställer upp ideellt och framför olika operaarior, romanser och duetter. Bland de framträdande finns nuvarande och före detta studenter vid MHM/Malmö Opera Academy och DKDM/Operaakademiet i Köpenhamn, liksom sångare och pianister från Malmö Opera. Vi har redan börjat få in donationer till insamlingen, och jag hoppas verkligen att så många som möjligt vill komma och lyssna på söndag.  

Läs mer om Operakonserten till stöd för Ukraina nu på söndag den 20 mars

Läs mer om Malmö Opera Academy