Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Elisabeth Melander

Universitetslektor i sång, med inriktning jazz-, rock- och moderna genrer, sångmetodik och ensemble

Född och uppvuxen i Boden, Norrbotten, där hon fick sin första musikaliska utbildning på musikskolan i flöjt, fiol, gitarr och orkesterspel. Hon fortsatte sedan sina klassiska sång- och musikstudier under tre års tid, vid Framnäs musikfolkhögskola i Piteå. Därefter studerade hon vidare vid Musikhögskolan i Göteborg 1979–1983 och tog sin sång/ensemble-pedagogexamen. Hon fortsatte sina studier, nu på musikerutbildningen, med inriktningen jazz och nutida konstmusik, innehållande ämnen som bl.a komposition och rytmik.

ELISABETH MELANDER startade tidigt med att sjunga, spela teater och dansa. Hon konserterade och turnerande i Norrland, övriga Sverige och även utomlands med olika musiker, band, revyer och shower. Alltifrån schlager, pop, visor, musikal, jazz, evergreens samt den klassiska repertoaren fanns representerade. Under många år producerade Elisabeth musikteater för barn, med egna texter, musik och manus i bl a Rikskonserters regi. Hon har även varit projektanställd programledare på Riksradion i Göteborg, för musik- artist- och intervjuprogram.

ELISABETH MELANDER har varit anställd på Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm i Ingemar Bergmans uppsättning av W. Shakespeares "Kung Lear" med påföljande Europaturné.

Hon har starka rötter i jazzmusiken från barnsben och har genom åren sjungit med många av vårt lands största och främsta jazzmusiker. Uppväxtårens upplevelser av soulmusiken och Beatles har detta tillsammans blivit ryggraden i hennes musicerande.

Som sångerska har Elisabeth främst profilerat sig inom Jazz- Soul- Gospel och Visgenren och har vid sidan om konsertverksamhet och turnéer spelat in skivor och medverkat i många TV- och radioprogram både i Sverige och utomlands. Hon anlitas ofta som gästsolist i olika konstellationer av grupper, storband, gospelkörer men också som körsångerska till andra artister. Att komponera egna låtar, skriva texter till andras musik och arrangera för mindre ensembler och kör finns också med i hennes breda verksamhet.

ELISABETH MELANDER är lektor i sång och anställd vid Musikhögskolan i Malmö på Lunds Universitet sedan 1985. Som pionjär etablerade hon den första utbildningen i Sverige i Jazz- och Rocksång (jazz, blues, pop, rock, soul, gospel). Detta ledde till att hon under en tioårs period reste runt i Sverige och Norden och genomförde workshops, föreläste, höll kurser på musikhögskolor, folkhögskolor, estetiska gymnasieprogram, på konferenser mm.
Elisabeth har även varit gästlärare under flera år vid musikhögskolorna i Göteborg, Stockholm, Ingesund och Piteå med uppdrag inom sin specialisering.
Hon var mellan åren 1985-1998 sånglärare på Ingesunds Jazzkurser tillsammans med många av Sveriges och Nordens stora jazzmusiker.

Elisabeth är mycket aktiv i egna konstnärliga projekt med sångare och musiker inom jazz- folk- och rockgenren, men även tillsammans med andra konstarter då hennes intresset för tvärkonstnärliga projekt ligger henne varmt om hjärtat.

ELISABETH MELANDER är en ofta anlitad gästpedagog vid andra Musik- och Folkhögskolor och har dessutom under sina år som lärare mycken erfarenhet i röstrehabilitering.
Hon har utvecklat sångmetodiken i jazz- och rockgenren samt en egen metod inom improvisation.

Till hemsida

Sidansvarig:
Elisabeth Melander
E-post: elisabeth [dot] melander [at] mhm [dot] lu [dot] se

Universitetslektor

Lärare (Musikhögskolan)

+46 40 32 54 50

+46 70 517 38 88

C-402