okt
Tema | Sveriges nationella minoriteters musik

Musikhögskolan i Malmö bjuder in till en temadag för Sveriges nationella minoriteter och deras musik.
De medverkande kommer att presentera sig själva som artister, och berätta hur deras musik relaterar till den minoritetskultur de kommer ifrån. Vidare är också tjänstepersoner från ett par organisationer som arbetar med minoritetskultur inom offentlig förvaltning inbjudna för att ge sin syn.
Dagen inleds med presentationer från de medverkande och avslutas med ett panelsamtal under ledning av Pär Moberg, arrangör och lärare på Musikhögskolan.
Program
9.00-9.05: Välkommen från moderator
9.05 -9.45: Statens Kulturråd
9.45-10.05: Kaffepaus
10.05 -11.15: Romskt informations-och kunskapscenter, Samir Mehmed
11.15-11.20: bensträckare
11.20-12.10: Louisa Lyne
12.10-13: Lunch
13-13.45: Ville Syri
13.45-13.50: bensträckare
13.50-14.40: Christer Stoor
14.40-15: Fikapaus
15.00-15.55: paneldiskussion och frågor från publiken
15.55-16.00: summering från moderator
Medverkande
Louisa Lyne, Sångerska med främst sånger på yiddish på repertoaren. Ses oftast tillsammans med sitt band di Yiddishe Kapelye.
Ville Syri, violinist och tidigare student på vår musikerutbildning i folk- och världsmusik, som nu studerar påbyggnad till musiklärare. Bakgrund inom den sverigefinska musikrörelsen i Sverige, men också inom svensk folkmusik.
Samir Mehmed, gitarrist med makedonsk-romsk bakgrund. Har bland annat spelat med storheter som Naat Velinov, arbetat som teatermusiker för romska teatergruppen ARThem, och jobbat med musikprojekt för romska barn.
Krister Stoor är jojkare inom den samiska traditionen, bland annat med gruppen Stuoris & Balddonas, men också universitetslektor vid institutionen för språkstudier vid Umeå Universitet.
Statens Kulturråd, som fördelar bidrag till de nationella minoriteternas kultur (Isabel Thomson).
Romskt informations- och kunskapscenter, RIKC, i Malmö, som ligger under Malmö stad (Mujo Halilovic och Robert Vävström).
Temadagen genomförs i samverkan med Musikhögskolans jämlikhetsnämnd, Lunds universitets utbildningar i Yiddish, Kulturrådet och Romskt Informations- och kunskapscenter.
Evenemenaget är offentligt och planeras att ingå i Malmö Folk Festival, en folk- och världsmusikfestival med Musik i Syd och Malmö Live som huvudaktörer.
Läs mer på: www.malmofolkfestival.se
Om evenemanget
Plats:
Musikhögskolan i Malmö
Kontakt:
par [dot] moberg [at] mhm [dot] lu [dot] se