Musikhögskolans symfoniorkester | Musikhögskolan

symfoniorkester
Konsert

Om dirigenten:
Samuli Örnströmer är född i Finland och utbildade sig till cellist vid Sibeliusakademin i Helsingfors. Han flyttade till Sverige 1994 för att studera cello vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där började han även studera dirigering för Jorma Panula och erhöll sitt diplom i dirigering 1998. Sedan 2001 är Samuli Örnströmer Malmö Symfoniorkesters alternerande solocellist och har även dirigerat orkestern otaliga gånger.
Samuli har sedan många år tillbaka undervisat i orkesterrepertoar på Musikhögskolan i Malmö och är en av våra fasta återkommande dirigenter för orkesterprojekt.

Om solisten Daniel Guas:
Den svensk-argentinske pianisten Daniel Guas är student på Musikhögskolan i Malmö. Han är mottagare av flera stipendier, bl a ”John Andersson i Anderslöv” och ”Lerici Foundation”, vilket har möjliggjort hans lektioner för Daniel Rivera i Rom. I maj 2018 spelade han R. Schumanns pianokonsert i a-moll med Musikhögskolans Symfoniorkester och nu i februari har han vunnit sig chansen att spela Prokofievs tredje pianokonsert med samma orkester.

Om programmet:
Brahms fick 1880 beskedet om att hans skulle bli hedersdoktor i filosofi vid Universitetet i Breslaus. I grekiska antikens anda komponerade han till detta tillfälle två uvertyrer, en tragisk- och en festuvertyr.
Efter uvertyren spelar den argentinskfödde Daniel Guas Prokofievs tredje pianokonsert, den kändaste av hans fem pianokonserter.
Efter pausen avrundas konserten med Stravinsky Symfoni i C, som är från hans neoklassicistiska period. Den komponerades mellan 1938-1940 en period i hans liv som präglades starkt av sjukdom, dödsfall och flykt från andra världskrigets hemskheter.

Tid:
2019-10-27 15:00