Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Francis Poulenc: Mélodies

Med text av Guillaume Apollinaire och Paul Eluard
KONSTNÄRLIGT UTVECKLINGSARBETE VID MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ

Francis Poulenc

 

SVEN KRISTERSSON - sång
RISTO KYRÖ - piano

Utgivningsår: 2006

Pris:
80 kr (inkl moms)
75 kr (exkl moms) Statliga myndigheter betalar inte moms på 6%.
Portokostnad tillkommer.

BESTÄLL HÄFTE & CD

FÖRORD
Denna CD är en dokumentation av ett konstnärligt utvecklingsarbete vid Musikhögskolan i Malmö. Arbetet gick ut på att prova en typ av konsertform, där konstmusikaliska sånger intergrerades med en berättelse. I det här fallet var det Francis Poulencs sånger med text av Guillaume Apollinaire som sammanlänkades med en redigerad version av den svenske författaren och poeten Gunnar Hardings bok Apollinaires gåtfulla leende (Gedins 1989). Denna redigerade text publiceras i detta häfte i sin helhet. Vi anger också var i texten sångerna framfördes.

Guillaume Apollinaires fantastiska liv heter en av poetens tidigare böcker, som fick ge namn åt projektet och konserten. Tillsammans utgör böckerna om denne märklige franske poet "en ändlös biografi", som Harding säger.
I ett förord skriver han:
Varje vår tänker jag på Guillaume Apollinaire. Alla sidorna i den här boken är tillkomna på våren. Åtminstone minns jag det så. Varje sida är tillkommen i ett svep. Idealet har varit att en sida inte skall ta längre tid att skriva än den tar att läsa. Tankepauserna faller alltså mellan sidorna. Ibland har de varat i flera år. Men boken har fortsatt att skriva sig. Den här versionen behöver inte nödvändigtvis innebära slutet. Det förflutna befinner sig, som bekant, i ständig omvandling.

Med på köpet kommer en radioinspelning av andra Poulenc-sånger till dikter av Paul Eluard.

SVEN KRISTERSSON

PRESSRÖSTER OM
Konserten "Guillaume Apollinaires fantastiska liv"

"Att Kristersson höll stilen perfekt förvånade mindre beträffande läsningen av Hardings texter, eftersom han hör till Musikradions bästa krafter. Men att hans tenor är så fint egaliserad och bärkraftig var en överraskning, liksom Risto Kyrös temperamentsfulla pianospel"
Svenska Dagbladet

"Poulencs sångstil är informell och omedelbar. Musiken följer blixtsnabbt textens stämningskast i tempo och register, och nog så ofta levereras orden med det talade språkets intonation och ivrighet. Så många tillfällen att sola sig i den egna timbrens förträfflighet ges alltså inte, men Kristerssons gestaltning fångade intresset – han lät med rapp böjlighet musiken ta ordet, och när förloppet i bland stillnade var han inte sen att koppla på den tenorala guldkanten.
En aldrig sinande ström av harmoniska och manuella ljuvligheter hade pianisten Risto Kyrö på sin härliga lott, och han gav sig helt riktigt hän åt allt detta."

Arbetet

"Duon hittar en livsbejakande och sinnlig ton som är kraftfull i botten men också nyanserat poetisk i sina övertoner."
Sydsvenska Dagbladet

Sidansvarig: