Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Organistpraxis

Angerdal

 

Författare: Lars Angerdal

Reviderad utgåva av Hans Hellsten & Hans Fagius

Tryck: Slovenien 2011

Boken utges av Verbum Förlag AB med stöd av Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet.

ISBN 978-91-526-3290-1

BESTÄLL BOKEN (länk till Verbum Förlag AB)


PRESENTATION
Organistpraxis är en handbok i repertoarspel för alla organister. Boken ger en fördjupad förståelse av orgeln och orgelmusiken och vill inspirera användarna till att bli bättre organister – och därmed glädja gudstjänstdeltagare, konsertpublik och elever.

Boken är ordnad i en tematisk del och en historisk. De tematiska avsnitten behandlar viktiga delar av organistens uppförandepraxis såsom ornamentering, registrering, teknik och fingersättning. Bokens historiska del handlar om ett antal viktiga delar av repertoaren för orgel, med kapitel om Bach, Buxtehude, Franck, Mozart, Mendelssohn, Reger och Messiaen.

Organistpraxis utkom första gången 1981 och blev mycket uppskattad. Lars Angerdal hade gjort en mycket personlig blandning av fakta egna erfarenheter och konstnärliga reflektioner. Vid sin bortgång 2006 hade Lars Angerdal hunnit arbeta om och utvidga stora delar av Organistpraxis inför en nyutgivning. Nu har Hans Hellsten och Hans Fagius granskat, reviderat och färdigställt manuset till en modern handbok för 2000-talets organister.

FÖRFATTARNA

 

Lars Angerdal
1937–2006, hade en lång karriär som kyrkomusiker och domkyrkoorganist i Uppsala domkyrka. Han gav ut ett stort antal artiklar och böcker om kör- och orgelmusik.

Hans Fagius
Född 1951, är en av Sveriges internationellt mest kända organister. Fram till våren 2011 var han professor vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och ägnar sig numera åt sina konserter och skivinspelningar.

Hans Hellsten
Född 1958, är professor i orgel vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet. Förutom att spela och undervisa skriver han artiklar, intervjuer, recensioner och böcker om musik.

Sidansvarig: