Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Forskningsprojekt

Konstnärlig forskning i musik vid Musikhögskolan har ett fokus på performativ konstnärlig kunskap och utforskar ett brett spektrum av uttryck i komposition, improvisation och musikalisk tolkning. Två ledande forskningsprojekt finansierade av Vetenskapsrådet, (re)thinking Improvisation (2009-2011) och Music in Movement (2012-2015) återspeglar dessa intressen.

Forskning i musikpedagogik betonar vikten av empiriska studier samt det perspektiv som formellt och informellt lärande utgör. Pågående senior forskning kretsar kring interkulturell pedagogisk kompetens och kreativitet.

Den seniora forskningen har en generell riktning av mot skapandet av en djupare förståelse av de effekter som globalisering och migration har på musikalisk kreativitet i dagens samhälle. Här förenas forskare, inte bara från konstnärlig och pedagogiska praktiker, genom tvärvetenskapliga metoder via ett bredare forskningsfält genom internationella nätverk. Vid Musikhögskolan utgör specialiserad kompetens på interkulturella perspektiv ett centralt bidrag till dessa forskningsansatser. Skapandet av direkta samarbeten mellan grundutbildning och forskning är en ständigt pågående process, där forskningsresultat successivt också blir en del av läroplaner och undervisningsmetoder. En viktigt kontaktyta för tvärvetenskaplig forskning, och en plattform för samarbete mellan alla forskningsområden inom fakulteten, är Inter Arts Center. Här möjliggörs kunskapsutbyte mellan mellan doktorander och seniora forskare i format som i serien Interference.

Sidansvarig:

Kontakt

Eva Sæther

Eva Sæther
Professor i musikpedagogik
Ämnesansvarig för forskarutbildning i musikpedagogik
eva [dot] saether [at] mhm [dot] lu [dot] se
+46 (0)40 32 54 84

KONTAKT

Stefan ÖstersjöStefan Östersjö
Docent i konstnärlig forskning i musik
Ämnesansvarig för konstnärlig forskarutbildning i musik
stefan [dot] ostersjo [at] mhm [dot] lu [dot] se
+46 (0)76 1029725