Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Konstnärligt utvecklingsarbete

Konstnärlig forskning och konstnärligt utvecklingsarbete är forskning och utvecklingsarbete inom det konstnärliga området.

Termen Konstnärligt utvecklingsarbete härstammar från högskolereformen 1977. De konstnärliga högskolorna inlemmades i universiteten, gick från att enbart vara undervisningsinstitutioner till att också härbärgera forskning – men av vilket slag, det var frågan. Att se på konstnärliga processer som en del av det akademiska kunskapsbyggandet var inte populärt; till skillnad från “god vetenskaplig forskning”, ansågs konstnärliga projekt varken vara generella eller verifierbara.

Lösningen blev att jämställa det konstnärliga arbetet med en viss typ av forskning, utvecklingsarbetet. I internationella sammanhang talar man ofta om forskningens tre inriktningar: grundforskning, tillämpad forskning och utvecklingsarbete. Att jämföra konstutövande med utvecklingsarbetets åstadkommande av nya produkter, processer eller system, var så långt man kunde sträcka sig för drygt trettio år sedan.

Det konstnärliga utvecklingsarbetet kom att kännetecknas av bredd, gränsöverskridande ämnesval och metodfrihet. Det kom att organiseras i relativt korta projekt och dokumenteras i former som var specifika för varje konstnärligt område; för musik t.ex konserter, skivproduktioner, konserter och festivaler eller konferenser.

I och med att konstnärlig forskning i musik introducerades  2002 har konstnärligt utvecklingsarbete successivt minskat i betydelse inom institutionen. Forskningspublikationer och CD inom ramen för konstnärligt arbete återfinns via länkar på denna sida.

Sidansvarig:

Kontakt

Hans Hellsten

Hans Hellsten
Professor i orgel
+46 (0)40-32 54 88
hans [dot] hellsten [at] mhm [dot] lu [dot] se