Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Gunlis Ardevall

Universitetslektor i sång

Sångerskan och sångpedagogen, Gunlis Ardevall, universitetslektor vid Musikhögskolan i Malmö har arbetat vid institutionen sedan 1978. Hon undervisar blivande sångpedagoger i klassisk sång och blivande musiklärare i sång i olika genrer, såsom visa, pop/rock, jazz, evergreens, musikal och klassiskt.

Sedan år 2001 har hon vidareutbildat sig i EVTS (Estill Voice Training System) baserat på den amerikanska forskaren/sångpedagogen Jo Estills forskning som erbjuder möjligheter att uttrycka sångtekniken i konkreta termer. Med kunskap och färdigheter i röstens olika delar – anatomiska strukturer – kan du göra medvetna val när du sjunger och talar. Jo Estills teknik innefattar olika röstkvaliteter såsom tal, falsett, sob, twang, belting och opera.

Hösten 2009 blev Gunlis Ardevall ”Certified Master Teacher” inom EVT och hon använder sig av dessa tekniker i sitt dagliga arbete med studenterna vid Musikhögskolan. Hon undervisar också i sångmetodik och är handledare i den interna övningsundervisningen för Musikhögskolans blivande sångpedagoger. I sitt interpretationsarbete har hon god nytta av att hon under 16 års tid även varit verksam som sångpedagog vid Teaterhögskolan i Malmö, där hon samarbetade med såväl röst-/tallärare, rörelselärare som scenframställningslärare och regissörer. Genom sitt arbete där, och även ute på teaterinstitutionerna, har hon varit med om att forma många av våra skådespelare under åren 1981–1997. Hon arbetar ibland även som pedagog för körer runt om i regionen och arbetar då med deras aktuella repertoar vad gäller avspänning, andning, sångteknik och textframställning. Som frilansmusiker har Gunlis Ardevall framträtt inom flera olika musikaliska genrer – Lied, romans, visa, jazzvisa och folksång samt solopartier i operor och oratorier.

På senare år har hon tillsammans med kollegan Kjell Edstrand börjat arbeta med BrainGym® i sin undervisning vid Musikhögskolan. De har också hållit grundläggande föredrag för Svenska Pianopedagogförbundet och vid länsstudiedagar för musiklärare om BrainGym®. Gunlis Ardevall och Kjell Edstrand är certifierade coacher och instruktörer inom detta område.

Fr.o.m. hösten 2006 håller de universitetskurser i ”BrainGym® och musik” vid Musikhögskolan i Malmö. Dessa kurser är f.ö. de första i världen som hålls på universitetsnivå med inriktning på musik. För ytterligare information om BrainGym®:
http://www.braingym.org

Sidansvarig:
Gunlis Ardevall
E-post: gunlis [dot] ardevall [at] mhm [dot] lu [dot] se

Universitetslektor

Lärare (Musikhögskolan)

+46 40 32 54 50

C-310