AEC-konferens för internationella koordinatorer 2018

Birmingham Royal Conservatoire UK 13–16 september 2018
Royal Birmingham Conservatoire (för musik och drama) startade 1886 som Birmingham School of Music. President är Sir Simon Rattle och rektor är Julian Lloyd Webber.

Konferens i Birmingham 2018
AEC-konferensen i Birmingham 2018 arrangerades i Kungliga Musikkonservatoriets nybyggda lokaler från 2017.

Konservatoriet i Birmingham har en helt ny, imponerande byggnad, som invigdes i september 2017. Konservatoriet är en del av Birmingham City University. Kostnaden för nybygget var 57 miljoner pund. Byggandet i Birmingham är omfattande, överallt byggs det höga hus i centrum. I kontrast till detta finns påtagligt många socialt utslagna, drogmissbrukare, tiggare och uteliggare, och det är då inga immigranter.

Vid årets IRC-konferens deltog, förutom undertecknad internationella koordinator, även Lars Andersson som ”speaker” samt ett par hundra IRCs från hela Europa. Programmet ser ungefär likadant ut år från år men ämnen och talare varierar.

Torsdagen inleddes med förmöten, en praktisk workshop kring EASY, European Application System, som vi är en del av vid Musikhögskolan. Det är ett praktiskt och smidigt mobilitetssystem för studenter och administratörer.

Fredagen började med två seminarier om Internationalization of Curricula och Fundraising.  Öppningsceremonin startade på seneftermiddagen med inledningstal av Julian Lloyd Webber, Bruno Pereira, ordförande i arbetsgruppen för IRC samt Stefan Gies, AEC-kontorets vd.

Därefter följde ”Plenary Session I” med keynote speaker, Dandan Zhu, IRC vid Shanghai Conservatory of Music. Ämnet var The changing landscape of music education in the context of the rise of Asia, particulary China; a perspective from Shanghai.

”Plenary Session II” hade titeln Link or Sink – UK, Europe and the rest of the world.
Vivienne Stern, Director of UK Universities International berättade och samtalade med Lamberto Coccioli, vice rektor vid Royal Birmingham Conservatoire.

Fredagen avslutades traditionsenligt med att alla IRCs sjöng en sång från värdlandet och därefter satte vi oss i bussar för åka till Birmingham Botanical Gardens för att äta middag.

Lördagen innehöll ett späckat program som inleddes med lite musik och därefter ”Plenary Session III”. Ämnet var Link and Synch – Case studies on Internationalisation of Curricula. Första exemplet hade titeln Music as a human right – strengthening Music Education at Vietnam National Academy of Music. Talare var här Lars Andersson. Andra exemplet kom från Det Kgl. Danske Musikkonservatorium som har inrättat ett ”Music Confucius Institute”. Marianne Lökke Jakobsen berättade om detta och undertiteln var ”- the interncultural Dialogue in strategic partnership collaboration”. Musikhögskolan i Malmö kommer att framöver samarbeta med ”Music Confucius Institute” i Köpenhamn och torsdagen 27/9 gästas vi av en ensemble från Central Conservatory Beijing.

Efter dessa inspirerande föreläsningar delade vi upp oss i mindre grupper där vi diskuterade ”Ethical Challenges”. Olika scenarios som kan hända vid studentutbyten beskrevs. Som exempel tog moderatorn upp olika länders syn på hbtq-frågor, vad är IRC ansvar och roll vid naturkatastrofer, terrorattacker eller psykisk ohälsa. Dessa ämnen diskuterades i de olika grupperna och vi delade med oss av våra erfarenheter.

Efter nätverkande och fika delade vi upp oss igen och deltog i parallella sessioner. Jag deltog i How to link internationalization and quality assurance: presentation by MusiQue – Music Quality Enhancement med Jef Cox och Martin Prchal. Musiker- och kyrkomusikerutbildningarna deltar i MusiQue som utvärderar såväl konstnärlig nivå i utbildningen som utbildningens kvalitet.

Äntligen lunch och sen presenterades olika projekt och events framöver. Här är några:

• AEC Annual Congress and General Assembly 8–10 november 2018, University of Music and Performing Arts Graz, Österrike. Strengthening Music in Society.
  • Pop and Jazz Platform Meeting 2019 (PJP), Norwegian University of Science and Technology i Trondheim, Norge, 14–15 februari. Registrering på AEC website. För att söka Erasmus+ fortbildning eller resebidrag är deadline 1 december.
  • European Platform for Artistic Research in Music 2019 (EPARM), Gheorghe Dima Music Academy i Cluj Napoca, Rumänien, 28-30 mars. Registering på AEC website. För att söka Erasmus+ fortbildning eller resebidrag är deadline 1 december.
  • Musikhögskolan i Malmö är också med i ett nytt Nordplus-projekt, Guitar N.E.R.D, som har en första träff 26–28 mars 2019 vid RAM, Royal Academy of Music, Aarhus/Aalborg. Martin Granum i Aalborg är entusiastisk projektledare.
  • Nya gruppdiskussioner tog vid och nu en ”brainstorming” om AECs arbete med mobilitets- och internationaliseringsfrågor – med feedback från deltagarna och förslag inför framtiden. Diskussionerna leddes av någon från AEC-kontoret och avslutades med en utvärdering av årets konferens.

Konferensen avslutades med lite fler nyheter från AEC, annonsering av nästa IRC-möte som ska hållas i Prag och en massa tack till alla inblandade. Men det var inte helt slut där utan utanför hade IRCs dukat upp med mat och dryck från sina respektive hemländer och det gavs även en avslutande konsert med studenter.

LENA ARSTAM
IRC – Internationell koordinator