Fortbildningsresa till musikteorikonferens i Bryssel

Harmony and Music Analysis Seminar Event 24–27 april 2018
När chansen väl kommer att knyta kontakter med lärarkollegor från hela Europa, utbyta erfarenheter och allmänt vidga sina teoretiska vyer, så gäller det att ta vara på den. Det var just det som musikteorilärarna vid Musikhögskolan, Erik Berndalen och Daniel Hjorth, gjorde och fick uppleva tre minst sagt kunskapsintensiva dagar i Bryssel under evenemanget Harmony and Music Analysis Seminar Event 24–27 april 2018.

Fortbildningen genomfördes inom ramen för fortbildningsprogrammet Erasmus+ Staff Mobility for Training .

Läs hela rapporten (pdf-dokument)

Utdrag ur rapportens avslutningsord

"Det finns två tydliga spår som deltagarna är intresserade av och vill följa: lite hårdraget kan sägas att lärarna från exempelvis Spanien och Italien är angelägna om att teoretisera och representerar en hierarkisk/auktoritär undervisningsstil med stor respekt för traditionen, medan nordiska dito (och kollegor från Nederländerna och Tyskland) är mer inriktade mot metodiska frågor och har ett mer pragmatiskt synsätt på undervisning. Under seminariets gång uppstod, särskilt under pauser och vid måltider, naturliga grupperingar enligt dessa två inriktningar, givetvis förstärkta av språklig tillhörighet och varierande förtrogenhet med engelska som lingua franca.

På planet hem försöker vi själva sammanfatta de intensiva dagar som passerat och känner oss dels mer upplysta om var vårt dagliga arbete passar in i den stora bilden av högre europeisk musikutbildning, dels motiverade till att förfina detta arbete på flera fronter. Det mänskliga mötet visar återigen sin överlägsenhet som katalysator för framsteg och utveckling."

ERIK BERNDALEN

Sidansvarig: