ISME World Conference i Baku 2018

Vartannat år ordnar ISME (International Society for Music Education) en världskonferens och i år hölls den i Baku, Azerbajdzjan. För eventuellt oinvigda så är ISME världens största samarbetsorganisation för personer och institutioner inblandade i musikundervisning.

City life in Baku
City life in Baku.

Från början var det tänkt att årets konferens skulle hållas i Turkiet, men p g a situationen i landet, så flyttades den till vad som beskrivs som ett systerland – eller vad det broderland? Man kan ha synpunkter på valet av land och flera ISME-medlemmar, inte minst från USA, stannade hemma. Deltagarantalet uppgavs till 750 delegater, vilket är ovanligt lite, för oftast deltar tusentals personer. Ändå beskrevs årets konferens som framgångsrik.

Flera personer från MHM har genom åren gjort insatser för ISME. Bland annat var Håkan Lundström världspresident under två år och nyss valdes Eva Sæther in i styrelsen.

Världskonferenserna står på tre ben: seminarier/workshops/clinics, konserter och papers (presentationer av forskningsrapporter m.m.). Seminarierna – de finns i massor! – täcker alla upptänkliga områden och kvalitén på presentationerna varierar från sådana som man smått rodnande smyger ut från till världsklass. Samma sak gäller konserterna, som är i många stilar/genrer. I år var antalet konserter mycket mindre än t ex förra gången då Glasgow var värdort.

Ett stående inslag är ”keynote speakers” och de är oftast fyra stycken. Mitt högst personliga omdöme om årets talare är ”bra”, medan betyget från Glasgow var ”fantastiskt”.

För mitt område, jazzen, innebar årets konferens ett steg tillbaka, men det finns gott hopp om att vi tar flera steg framåt nästa gång; då i Helsingfors.

Själv var jag inbjuden att göra en konsert tillsammans med två amerikanska jazzmusiker (Ed Orgill och Bob Sabin). Konsertlokalen längst upp i hotell Hilton var mindre lyckad, för att inte säga idiotisk, men musiken var uppskattad.

Hör av dig till mig om du önskar mer info.

HÅKAN RYDIN

Länkar: Ett omfattande ”showcase” med bilder, videor och text finns på https://www.ismeworldconference2018.org
ISMEs hemsida: http://www.isme.org

Håkan Rydin