Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versionerna av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Piano & flyglar – stämning och underhåll

piano

Här kan du se en film om pianoteknik på MHM.

Information

På musikhögskolan jobbar Linda Stråhle som pianotekniker och sköter konserter och det löpande underhållet i alla skolan salar. Det finns även ett par pianotekniker som kommer och stämmer instrument på frilansbasis. Vår instrumentpark består av 61 akustiska flyglar och 78 pianon.

Alla instrument stäms över läsåret enligt ett körschema, allt från 2 ggr/läsår till en gång i veckan eller daglig koll när det gäller konsertsalarna.

Utöver stämning görs även schemalagd mekanikservice och intonation samt utbyte av till mekanikdelar på skolan. De större övergripande reparationerna lämnar vi iväg externt om medel finns.

Tyvärr är det svårt att räcka till på alla fronter då vi har många instrument, svårt att komma till i lokaler då de används många timmar per dygn men ambitionerna är mycket höga liksom utmaningen.

Din roll

Du är välkommen att öva piano i anvisade övningsrum och vissa undervisningsrum om du har tillgång till detta via ditt LU-kort. De olika rummen hittar du här

Var vänlig respektera de rumsföreskrifter som finns i varje rum. För preparerad flygel finns här anvisningar. Det allra bästa är dock att använda gott omdöme.

Om du upptäcker att något att trasigt, t ex en sträng som gått av, måste du genast anmäla detta via Helpdesk. Fortsätter man att spela på ett instrument där det finns trasiga strängar deformerar man eller i värsta fall förstör instrumentets hammare och så låter det inte så kull. Ju snabbare en ny sträng kommer på – desto bättre.

Tänk också på att inte lämna fönster öppna för vädring mer än en kort stund. Öppna gärna dörren till korridoren för en effektivare kort vädring samtidigt som du har fönstret öppet. Var även lite uppmärksam på om solen står på rakt in på instrumentet, det är heller inte bra så dra gärna för gardinerna eller persienner. Även när du lämnar lokalen.

Flyglarna är känsliga för växlingar i temperatur och luftfuktighet så med din hjälp kan stämhållningen förbättras. Om du öppnar ett fönster är du också ansvarig för att det stängs innan du går.

Pianoteknikverkstaden hittar du i B212, Välkommen!