Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Karin Lindström

Lärare i tvärflöjt, flöjtmetodik och kammarmusik

Karin Lindström är född och uppvuxen i Lund. Hon började spela flöjt under Herbert Ibérers ledning på Kommunala musikskolan i Lund vid 10 års ålder.
De fina möjligheterna som bjöds med musikskolans olika ensembler och orkestrar har betytt mycket för hennes val att ägna sitt liv åt flöjtspel. Även att få lov att delta i Lunds Stadsorkester (även flera gånger som solist) och Nordiska ungdomsorkestern betydde mycket för hennes intresse och utveckling.
Direkt efter tre års humanistiskt gymnasium på Spyken i Lund blev Karin antagen till musikerlinjen vid Musikhögskolan i Malmö. Efter examen, ”Masters of fine arts in music”, följde fyra års solistiska studier i Paris och Zürich. Hennes lärare var välrenommerade flöjtisterna Raymond Guiot, soloflöjtist vid Parisoperan och Günter Rumpel, soloflöjtist vid Tonhalleorchester Zürich. I Paris erhöll Karin "Premier Prix" i Supérieurklassen och i Zürich ”Konzertreifediplom”.

Dessutom blev hon av sin lärare i Zürich rekommenderad till två av vår tids största flöjtpedagoger: Aurèle Nicolet och André Jaunet (legenden Philippe Gauberts sista elev), hos vilka hon studerade privat.
Karin har under flera år varit flitigt anlitad som orkester- och kammarmusiker både i Sverige och utomlands och även framträtt som solist med orkester många gånger. Hon har uruppfört ett flertal nyskrivna musikverk, varav många har varit specialskrivna för henne.
Sedan 1991 är hon anställd som alternerande stämledare i Malmö Operaorkester. Under åren 2007–2010 vikarierade hon som första soloflöjtist i samma orkester.

Karin var under åren 1987–91 anställd i Helsingborgs Symfoniorkester  och vikarierade under åren1988–98 i Malmö Symfoniorkester. Vidare har hon även varit engagerad i bl a Göteborgs Symfoniorkester, Norrlandsoperan och i Danska Radions Sinfonietta och ett flertal kammarorkestrar i Norden och i Mellaneuropa. Karin har medverkat vid en stor mängd skivinspelningar, radio- och TV-sändningar vid flertalet av dessa orkestrar och även som solist och kammarmusiker. Hon har gjort en stor mängd kammarmusikkonserter med olika typer av kammarmusikensembler och gjort solorecitaler med konsertpianisterna Urs Walter (Schweiz och Paris), Sergio Gallo (Paris), Annika Bjelk, Max Lörstad, Jan Karlsson Korp, Olle Sjöberg, Kerstin Jansson, och Stina Backlund, organisterna Thomas Willstedt, Johan Magnus Sjöberg, Karl-Magnus Jansson m fl. ) i Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland och Schweiz.

Parallellt med sin musikerverksamhet är hon en hängiven pedagog. Under flera år har hon varit anställd  som flöjtpedagog och lärare i ämnesmetodik på Musikhögskolan i Malmö, där hon även utbildade sig till Suzukipedagog och kompletterade sin pedagogutbildning med en högskolepedagogisk fördjupningsutbildning för lärare på högskolenivå. Under årens lopp har hon också varit engagerad som flöjtpedagog vid ett stort antal kulturskolor. Dessutom har hon varit engagerad som instruktör då Malmö Opera haft sina stora Kulturskoledagar med hundratals blåsarelever från Sydsveriges kulturskolor. I Operaorkestern har hon varit handledare till flöjtpraktikanter från Musikhögskolan I Malmö.

Karin har också varit verksam som pedagog och solist i internationella festivaler och är anlitad som jurymedlem i musiktävlingar. 2012 blev Karin engagerad som instruktör på National Music Conservatory Amman I Jordanien och ledde masterclasses, samt gav en solokonsert med dirigenten och pianisten Muhammed Sidic för prominenta gäster ur Jordanska hovet och Jordanska regeringen.

Hon kombinerar den stora franska flöjttraditionen med Suzukipedagogik i sin undervisning. Sedan 2014 är hon kursledare för ämneslärarutbildningen för musik för gymnasieskolan på Musikhögskolan i Malmö och undervisar i kammarmusik.

Utbildning i sammandrag

Sidansvarig:
Karin Lindström
E-post: karin [dot] lindstrom [at] mhm [dot] lu [dot] se