Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konsertverksamhet och ensembler

Möt morgondagens musiker – redan idag! Musikhögskolan ger ett stort antal konserter för allmänheten varje läsår, med en bred och spännande repertoar.

Musikhögskolans symfoniorkester

Musikhögskolans symfoniorkester arbetar i intensiva projekt under ledning av internationellt verksamma gästdirigenter. Repertoaren utgörs av klassisk, romantisk och nutida musik och solisterna hämtas ur de egna leden efter provspelning. Orkestern turnerar regelbundet.

Symfoniorkestern består av drygt hundra studenter som studerar på Musikhögskolans musikerutbildning. Det är studenter från första till sista studieåret som tillsammans utgör orkestern och som med stor entusiasm, glädje och seriositet tar sig an repertoaren för de olika projekten. Orkestern spelar under ledning av nationellt och internationellt etablerade dirigenter, och solister är Musikhögskolans egna excellenta studenter.

Damkören

Damkören startades 2011 av Lena Ekman Frisk, universitetslektor i körsång och körledning. Kören består av ett trettiotal sångare i färgstark blandning av alltifrån unga sångstudenter till erfarna körsångare med bakgrund ifrån många av regionens körer. Repertoaren är blandad med tyngdpunkt i klassisk musik för damkör a cappella – allt från folkmusik till sakralt, flera sekler gammal och nyskriven musik. Damkören medverkar vid konserter i Musikhögskolans regi men genomför också egna projekt i samarbete med andra.

Bli medlem

Kören repeterar varje onsdag under terminstid och tar in nya medlemmar vid höstterminens start efter provsjungning. För att söka till Damkören – registrera dig på www.antagning.se och gör en ansökan under perioden 1 mars – 15 april.

Vill du boka kören kan du göra detta via damk [dot] mhm [at] gmail [dot] com 
Damkören på Facebook

Konserter

Diplomkonserter

Omkring två studenter antas varje år till den exklusiva utbildning som syftar till en karriär som solist på ett instrument.

Examenskonserter

Studenterna tar examen antingen på kandidatnivå (3 års heltidsstudier) eller på masternivå (ytterligare 2 års studier = totalt 5 år).

Julkonsert

Musikhögskolans julkonserter äger rum i mitten av december varje år.

Våra konsertsalar

Rosenbergsalen

Rosenbergsalen, döpt efter den skånske tonsättaren Hilding Rosenberg (1892–1985), är Musikhögskolans stora konsertsal. Den har 400 sittplatser och en scen stor nog för att rymma en hel symfoniorkester med kör. Speciellt stor omsorg har lagts ned på att ge konsertsalen bästa tänkbara akustik för publik såväl som musiker. Salen, som är utformad så att den ger många men diffusa sidoreflexer, inger åhöraren en känsla av rymd med god balans mellan direktljud och reflekterat ljud. Samspelet inom orkestern underlättas av de tidiga ljudreflexer orkestermedlemmarna får genom en lägre takhöjd mitt över podiet. Akustiken gör såväl en ensam gitarr som en hel symfoniorkester full rättvisa. Efterklangen har dämpats genom träpanel utefter långsidornas väggar och draperier utefter salens kortsidor.

Lilla salen

Musikhögskolans näst största sal kallas "Lilla salen". Den används till allt från kammarmusik, jazz-, pop- och rock-konserter till gruppundervisning och konferenser. Salen har en fast, mindre scen samt rymmer upp till 150 personer.

Liljeforssalen

Liljeforssalen används till olika former av kammarmusik samt till gruppundervisning och konferenser. Lokalen rymmer ca 80 personer.

Kontakt

Symfoniorkestern
Johan Antoni
Projektledare
Tel: +46 70 641 15 07johan [dot] antoni [at] mhm [dot] lu [dot] se (​​​​
​​​)

Damkören
Lena Ekman Frisk
Universitetslektor
lena [dot] ekmanfrisk [at] mhm [dot] lu [dot] se