Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Historik

Mer än 100 år av musikutbildning
Malmö Musikkonservatorium som föregångaren till Musikhögskolan hette började sin verksamhet 1907 på initiativ av den italienske flöjtisten Giovanni Tronchi, som även blev skolans förste direktör. 1971 blev skolan en statlig utbildning och bytte då namn till Musikhögskolan i Malmö. 1977 införlivades Musikhögskolan i Malmö med Lunds universitet och sedan 1995 utgör Musikhögskolan, Teaterhögskolan och Konsthögskolan tillsammans Konstnärliga fakulteten i Malmö, ett av nio verksamhetsområden inom Lunds universitet.

Historisk bild
Celloläraren Gottardo Vecchi instruerar från vänster: Aurelio Tronchi, Elsa Nilsson och Mai Ljung inför en konsert 1909.

Idag har Musikhögskolan professurer i piano, gitarr, violin, violoncell, trumpet, tvärflöjt, orgel, komposition, musikpedagogik, rytmik, jazzpiano och musikalisk instudering. Detta innebär att det konstnärliga utvecklingsarbetet, den konstnärliga motsvarigheten till forskning, intar en central plats.
Vid skolan finns omkring 600 studenter och 200 lärare.

I samband med att Musikhögskolan i Malmö fyllde 100 år 2007 gjordes jubiléumsskriften Musikhögskolan i Malmö – hundra år av musikutbildning, författad av dåvarande dekanen Håkan Lundström. Jubileumsboken finns även i engelsk utgåva.

Boken, som är en exposé över skolans första hundra år, handlar bl a om många besjälade människors insatser för att utbilda ungdomar i musik och en ständig strävan mot en allt bättre framtid för musikutbildningen. Hundra år av musikutbildning är på 110 sidor och är rikt illustrerad med foton från olika tidsepoker.

Trycksaken är kostnadsfri och kan beställas via reception [at] mhm [dot] lu [dot] se (Musikhögskolans reception).

Sidansvarig: