Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ida Ränzlöv| solist

Ida Ränzlöv sitter på en stol och tittar leendes in i kameran. Foto.

Varför valde du att studera just vid Musikhögskolan i Malmö?

Jag började ta sånglektioner i klassisk sång när jag var 17 år. Efter gymnasiet studerade jag först en termin på Uppsala universitet, inte musik dock, och sen en termin på Lilla Akademiens Pre-College utbildning för att se om musiken var någonting jag ville fortsätta med. 2011 började jag på Vadstena Folkhögskolas tvååriga sångutbildning och tiden där övertygade mig om att det var sång jag ville jobba med. 

Därefter sökte jag till Malmö, dels för att jag ville studera med de specifika lärarna där, men också för att schemaläggningen var fördelaktig för mig som ville spendera så mycket tid som möjligt i övningsrummet.  

Var det svårt att hitta jobb efter studierna? 

Någonting som jag verkligen vill understryka och påminna andra unga musiker om, är att det är fullt möjligt att få jobb i den här branschen. Jag upplevde mina tidiga år som väldigt frustrerande för det kändes som att utgångspunkten var att man inte skulle lyckas med att försörja sig på sången. Jag fick många frilansjobb redan under studietiden och efter provsjungningar runt om i Europa blev jag erbjuden fast anställning vid operan i Stuttgart. Nu i efterhand önskar jag att fler hade sagt till mig att det faktiskt kommer gå vägen!

Vad arbetar du med idag?

Sedan fem år tillbaka är jag som sagt fast anställd som solist vid operan i Stuttgart.  Men jag frilansar också vid sidan av mitt fasta jobb flera månader om året i operaproduktioner runt om i världen.

Vad är dina planer för framtiden?

Jag vill fortsätta jobba som jag gör idag, att sjunga opera över hela världen är min passion och det vill jag göra så länge jag har möjlighet.  

Vad trivs du mest med på ditt jobb?

Att det är ett kreativt yrke med flexibla tider vilket gör att det aldrig blir tråkigt. Varje jobbtillfälle är det andra olikt och man får träffa och lära känna så otroligt många härliga människor från hela världen. 

Vad är den största utmaningen?

Självdisciplin. Det här jobbet är en livsstil som påverkar alla delar av livet och man får offra mycket – men det vägs enkelt upp av alla underbara saker du får uppleva när du arbetar med musik! 

Hur använder du kunskaperna du fick under utbildningen i Malmö i ditt yrkesliv?

Musikhögskolan i Malmö försåg mig med alla grundkunskaper jag skulle behöva i framtiden. Från musikteori och piano, instudering och kammarmusik till hur man samarbetar med andra musiker, och såklart scenvana. Jag hade många konsertmöjligheter och kände mig mycket förberedd för yrkeslivet när jag var färdig med mina tre år på kandidaten, vilket är anledningen till att jag valde att inte fortsätta med en master, utan flyttade till London för att gå två år på The Royal College of Music’s International Opera Studio.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?

Till nyutexaminerade är mitt första tips att nätverka! Var inte rädd för att mejla och ringa till agenter, konserthuschefer, castingagenter. I Sverige är vi så försynta med sådant men ingenting kommer att dimpa ner i knäet bara så där. Du måste vara proaktiv för att bryta dig in på arbetsmarknaden i den här branschen. Var sann mot dig själv och din konst, och jämför dig aldrig med andra. 

Till studenter som inte vet vilken väg dom ska välja; börja med att fokusera på vem du vill ha som lärare i ditt huvudinstrument. Ta provlektioner och försök hitta någon som passar just dig. Detta gäller även studieplanen; välj en utbildning som passar din personlighet. Musikhögskolan i Malmö var fantastisk på att se individen och jag kände att jag fick möjlighet att anpassa både kursplan och schema efter det. Och glöm inte – lita alltid på din magkänsla. Det är du som ska trivas så att du kan ta vara på allt som utbildningen du väljer har att erbjuda!  

Fakta: Ida

Jobbar som: solist

Utbildning:
Kandidat i klassisk sång

Tog examen: 2016