Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reseberättelse

Gästlärare i Valencia 2022

Hans Hellsten, professor i orgel, har besökt  Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo i Valencia. Här berättar han om sina intryck.

 

A professor teaching organ to a group of students. Photo.
Professor teaching student how to play the organ. Photo.

Jag har alltså varit i Valencia, en spansk stad vid Medelhavskusten där man talar en variant av katalanska, excellerar i att laga paella samt är stolta över att hysa Calatrava – den kända arkitekten som ritade Turning Torso. Initialt var det Carlos Paterson, orgelläraren på deras musikkonservatorum, som tog initiativet till utbytet redan i april 2020 men det blev inte av på grund av corona. När jag nu äntligen kom i väg spenderade jag ett par dagar med att undervisa konservatoriets orgelstudenter.  

Fördelen med att byta studenter är att man som lärare, utan att skämmas, kan använda alla sina käpphästar igen. Man blir till och med inspirerad, överraskad över att man har något att säga, och går därifrån med ett tillfälligt överfullt narcissistiskt system.

Tar du med dig något särskilt minne från just denna resa?

Två händelser. Den första var när jag diskuterade en viss fras med en elev och han svarade genom att upprepa frasen. Han gjorde det på sitt sätt, en gång till, med lite mer emfas. Han argumenterade inte med ord utan genom att spela och eftersom jag inte begrep hans tolkning vara han tvungen att upprepa sig till jag förstod.

Den andra händelsen var när jag besökte katedralen i Valencia, där Cabanilles – en av de största spanska organisterna under barocken – var organist. På jakt efter hans orgel råkade jag i stället gå in i ett kapell där ett magnifikt altarskåp härbärgerade den heliga Graal. Visst, det finns fler platser där man hävdar innehavet av just denna relikernas relik och författaren Dan Brown gjorde ju en helt annan tolkning känd, men stämningen var onekligen väldigt speciell just där. En slags förtätad andlighet precis som i Lourdes, den katolska vallfartsorten nummer ett. Kan det vara så att många människor på samma plats och med ungefär samma tankar, ger en särskild kraft?

Vad har möjligheten till utbyte betytt för dig?

Framför allt innebär det att jag kan ge mina egna studenter möjligheten att träffa en annan lärare. Sedan är det givetvis inspirerande att själv träffa kollegor och att få perspektiv på det system jag själv verkar inom, det är alltid bra. Precis som i resten av den latinska delen av Europa utbildar man i Spanien organister, inte kyrkomusiker. I princip innebär det att de måste försörja sig på något annat än att ackompanjera högmässor och högtidliggöra begravningar och bröllop.

Vilka tips har du till andra lärare som är nyfikna på att resa ut i tjänsten?

Använd möjligheten! Du behöver inte ens känna någon lärare på den skola du vill komma till det räcker med att föreslå ett utbyte. De flesta gillar att röra på sig en smula. Din vinst är perspektiv på vad du själv sysslar med och – om du gillar att resa – en liten resa. Ett råd dock, billiga hotell är bra i Frankrike och ofta i Sverige. Så är inte fallet i Spanien. Jag borde valt ett hotell med mjukare sängar, utan fri medhörning till grannarna och, framför allt, rum som inte liknade klosterceller. Gör inte om mitt misstag!