Specialpedagogikens och forskningens kreativa genvägar, KPU

LIMP26

Kursdelen "Specialpedagogik" lyfter fram vad det är som utmärker en inkluderande skola, där alla elever är delaktiga, där elever har möjlighet att utvecklas och lära och där olikheter ses som en tillgång. Kursen som helhet ger kunskaper i och om specialpedagogisk verksamhet och specialpedagogiska förhållningssätt såväl i ett historiskt som i ett nutida och internationellt perspektiv. Kursen ger också kunskaper om styrdokument och internationella överenskommelser som reglerar skolans ansvar för elever i olika livssituationer och som är i behov av särskilt stöd och extra anpassningar.

Vidare ska kursen ge en överblick av centrala specialpedagogiska begrepp och perspektiv, visa möjligheter att förebygga, identifiera, uppmärksamma och stödja utveckling och lärande genom professionell samverkan. Kursens varierande arbetsformer kan innebära föreläsningar, litteraturseminarier, nätarbete, grupparbete och individuella, muntliga och skriftliga arbeten. Studenterna gör en skriftlig casbeskrivning som analyseras med utgångspunkt i erfarenheter av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med stöd i adekvat forskning, kurslitteratur och relevanta styrdokument. I diskussion och analys av pedagogiska extra anpassningar formuleras argument för samverkan mellan olika parter samt relateras till olika nivåer i skolorganisationen.

Kursdelen "Forskningens kreativa genvägar" har tre huvudsakliga inslag som sammankopplas med varandra. Den innehåller en introduktion till vetenskapsteori och idétraditioner inom samhällsvetenskaperna. Ett annat inslag behandlar centrala metoder för insamling och analys av data inom områden som textanalys, etnografisk observation, intervju, enkät samt till dem knutna frågor om källkritik och vetenskaplig etik. Ett tredje huvudinslag utgörs av det vetenskapliga skrivandet som behandlas både som process och som orientering i en skrivgenre med bestämda krav och leder in studenterna i skrivandet av det självständiga arbetet (II) (examensarbetet).

Efter avslutad kurs ska studenterna kunna identifiera och placers utbildningsvetenskapliga traditioner i ett vetenskapsteoretiskt perspektiv, vissa förmåga att kritiskt värdera vetenskapsteoretiska ställningstaganden, vissa förmåga att kritiskt värder vetenskapliga arbeten och utvecklingsprojekt samt förmåga att skriva och presentera egna vetenskapliga arbeten. Examinationen sker i form av en forskningsplan för det kommande självständiga arbetet (II).

Kurskod: LIMP26
Högskolepoäng: 15 hp