Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sven Kristersson

Galendansaren

Länk till forskningsprojektet Galendansaren eller Lilla Paris undergång

Professor i sång med inriktning på kammarmusik, litterär visa och scenisk gestaltning

Sven Kristerssons nuvarande (2013) forskningsarbete innefattar en föreställning kring den sene Birger Sjöbergs skapande, ett projekt som fått igångsättningsstöd av Göteborgs Universitet. Han förbereder också en nytolkning av Bertolt Brechts Mor Kurage på Helsingborgs Stadsteater tillsammans med regissören Martha Vestin. 2010 kom hans doktorsavhandling Sångaren på den tomma spelplatsen - en poetik. Att gestalta Gilgamesheposet och sånger av John Dowland och Evert Taube. Avhandlingen handlar om hur man kan utvinna ny kunskap och nya tolkningsmöjligheter ur ett historiskt material genom att gestalta det och ställa sångarens frågor till text och musik.

Läs hela avhandlingen här

Han har också spelat in sånger i klassisk stil. Senaste CD:n är Franz Schuberts Vinterresa som han översatt och spelat in tillsammans med pianisten Olof Höjer, liksom drygt fyrtio av Francois Poulencs Mélodies med den finske pianisten Risto Kyrö. Han har också spelat in sånger för Sveriges Radio P2, av bl.a. Ture Rangström och Benjamin Britten. Han skriver och framför även egna sånger som inspirerats av fransk och brasiliansk tradition, något som kommer till uttryck på plattorna Ljungen, Ana Luisa och Chamber Samba. Sven Kristersson är i utbildad vid musikhögskolorna i Stockholm och Malmö. Tidigare har han arbetat som teaterkompositör och musiker, bland annat vid Skånska Teatern och Folkteatern i Gävleborg. Han har också gjort operaöversättningar, exempelvis åt Riksteatern och Malmö Opera. Han har varit gästlärare på musikhögskolor från Piteå till Rio de Janeiro via Lissabon, och gjort en rad konstnärliga och pedagogiska utbyten, bland annat med Palestina, Brasilien, Norge och England. Han är ledamot av Konstnärsnämnden, Svenska Visakademien och Urvalsrådet för levande svenskt musikarv och är vice ordförande i det tvärdisciplinära nätverket Röstforum Riks (tidigare Röstfrämjandet).

LÄNKAR
Hemsida
Svenska Visakademien
Gilgamesh
Drömkvädet

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sven Kristersson
E-post: sven [dot] kristersson [at] mhm [dot] lu [dot] se

"Det sitter i kroppen"

Sven Kristersson i samtal om rytmik med Lisa Hallberg och Ann-Kristin Vernersson i Musikhögskolan LIVE nr 4 2011.

Läs artikel, sid 13–17

"Med betoning på det musikaliska tänkandet och kunnandet"

Sven Kristersson intervjuas i Musikhögskolan LIVE nr 5 2012.

Läs artikeln, sid 54–55