Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lärarlegitimation

För att få legitimation i ämnet musik ska läraren ha examensbevis från en utbildning som ger behörighet för arbetet.

Du kan läsa mer om lärarlegitimation på skolverkets hemsida.

Läs mer om lärarlegitimation på Skolverkets hemsida

Lärarlegitimation

Du som har en musklärarutbildning från Musikhögskolan i Malmö kan ansöka om lärarlegitimation. Om du har en musiklärarutbildning fr o m 2001 års reform (IE eller G/Ga) får du legitimation för grund- och gymnasieskola. Om du har en GG-examen enligt 1993-års förordning får du legitimation för grund- och gymnasieskola.
Om du har en IE-examen enligt 1993-års förordning får du legitimation för gymnasieskola och grundskola. Utbildningen gav också behörighet för kultur- och musikskola samt folkhögskola, men det finns än så länge inget krav på legitimation för dessa skolformer.

Du som har en musikutbildning som inte har lett till lärarexamen, t ex en musikerutbildning, kan bygga på med en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Vår KPU går under benämningen Lärarutbildning i Musik (LiM) och omfattar 90 hp.

Läs mer om Lärarutbildning i Musik (LIM)

Utfärdande av vissa examina

Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100)
Den som före den 1 juli 2007 har påbörjat en utbildning till en lärarexamen enligt de  äldre bestämmelserna och den som dessförinnan har antagits till en sådan utbildning men fått anstånd till tid därefter med att påbörja utbildningen, har rätt att slutföra sin utbildning för att få lärarexamen enligt de äldre bestämmelserna, dock längst till och med utgången av juni 2020.

Den som före den 1 juli 2011 har påbörjat en utbildning till lärarexamen enligt de äldre bestämmelserna och den som dessförinnan har antagits till sådan utbildning, men fått anstånd till tid därefter med att påbörja utbildningen, har rätt att slutföra sin utbildning för att få lärarexamen enligt de äldre bestämmelserna, dock längst till och med utgången av juni 2020.

Denna ändring av förordning trädde i kraft den 1 december 2013.

Sidansvarig: