Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Studera utomlands

Utbytesstudier för studenter vid Musikhögskolan
Att studera utomlands är en erfarenhet för livet som ger personlig och yrkesmässig utveckling och ett internationellt nätverk med många nya vänner. Du får möjlighet att lära känna ett nytt land, en ny kultur och det är ett bra tillfälle att förbättra dina språkkunskaper. Möjligheterna till utbytesstudier är många genom olika utbytesprogram och ses som en naturlig del av din utbildning.

New York

Informationsmöte - utbytesstudier i Europa

Onsdag 24 januari 2018, kl 15-16 i C201 / Information meeting about exchange studies within Nordplus and Erasmus+

Nordplus- och Erasmus, intresseanmälan om utbytesstudier i Europa ska lämnas till Lena Arstam, internationell koordinator, senast 15 februari. Du kan redan nu göra en anmälan om utbytesstudier - här är anmälan - fyll i, skriv ut och få underskrifter av lärare/utbildningsledare. Därefter görs en ansökan i EASY

Brasilien - våren 2018

Ansök, senast 15 december, om utbytesstudier till Federal University of Rio de Janeiro. ANMÄLAN (Bortse från datum på anmälningsblanketten)

Studenter från ML och MuKy med klassisk inriktning kan söka stipendiet och utbytet. De ska ange instrument, åk, inriktning, genre samt gärna en beskrivning med motivation om varför de vill åka. Alla orkesterinstrument + sång, piano, gitarr är möjliga för utbyte. När det gäller ML ska utbytet ske i termin 6.

Våra studenter startar terminen i Rio den 1 mars och slutar första veckan i juli. Kriterier är de vanliga: goda studieresultat, bra engelska kunskaper, gärna portugisiska/spanska ( men ej krav).

Stipendiet är på 26 000 kr och rekvireras före avresa.

Utlysningar för 2018/19

Ansökningstiden gick ut 1 november för:

  • University of Melbourne 1 ht, 1 vt
  • University of Rio Grande do Sul 1 ht
  • University of British Columbia 1 ht
  • University of Toronto (S:t George) 1 ht
  • University of California, USA, helår

Mer om utbytesstudier

Uppdaterad lista med alla partneruniversiet och deadlines för ansökan. I de flesta fall görs en anmälan först.

Utbytesprogram
Utbytesstudier inom ett utbytesprogram innebär att du förlägger en längre eller kortare period vid ett av Musikhögskolans eller Lunds universitets partneruniversitet. Det finns även möjlighet att göra praktik utomlands genom Erasmus+ programmet.

Om ett avtal om utbyte finns med ett universitet innebär det att man kommit överens om att utbyta studenter (och lärare) med varandra. Avtalet garanterar att undervisningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Inom Erasmus/Nordplus utbytesprogram ingår även stipendier. Du ska också få hjälp med att hitta boende. Det är till CSN för utlandsstudier du ansöker för att finansiera utlandsvistelsen.

Tillgodoräknande
Studierna kan tillgodoräknas i din examen, förutsatt att kurserna överensstämmer med kraven i din utbildning. Det är därför viktigt hur du fyller i ett sk Learning Agreement. LA är ett avtal mellan våra skolor där du listar de kurser/ämnen som du skulle ha läst här under utbytesperioden. Avtalet ska skrivas under av din utbildningsledare och därefter av den skola du antagits till. Då vet du att du får dina önskande ämnen och att utbytet är godkänt för att kunna tillgodoräknas.

Vem kan söka?
Alla som studerar på ett program eller läser fristående kurser vid Musikhögskolan kan söka. Du måste vara aktiv student vid ansökningstillfället samt under den termin som föregår utlandsstudierna. Vid utresa ska du ha avklarat minst 60 poäng vid Lunds universitet och inte ha rester. Det är viktigt att du diskuterar utbytet med din lärare, särskilt om du går Musiker/Kyrkomusikerutbildningen.  Musikhögskolans lärare har många internationella kontakter och kan ge dig vägledning vid val av skola. Utbildningschefer/adminstratörer ska också vara informerade om ditt utbyte. 

MU/KY-studenter får inte åka på utbyte den termin som examen görs.

ML-policy för utbytesstudier - Utbytesstudier inom Ämneslärarutbildningen i musik kan ske en eller två terminer

  • Med start termin 5, 6 eller 7 om man väljer att göra ett utbyte under en termin inom ämne 2/Estetiska fördjupningskurser
  • Med start termin 5 om man väljer att göra utbyte under en-två terminer inom ämne 2/Estetiska fördjupningskurser. Väljer man detta alternativ kommer termin 7 att innehålla kursen "ensemble och huvudinstrument", 30 hp inom ämne 2.

För studenter med annat skolämne i kombination med musik kan ansökan om utbytesstudier göras hos respektive ämnesinsitution.

När och hur?
Börja med ansökan i god tid! Ansökningstider finns här ovan.

Mer information
Välkommen att besöka Lena Arstam, internationell koordinator i rum X224.

Lista på studenter som varit på utbyte sedan 2011

Allmänt om utbytesstudier hittar du på Lunds universitets hemsida
Studera utomlands

Information inför din resa hittar du också på Lunds universitets hemsida
Inför avresan

Om försäkringar på Kammarkollegiets hemsida
http://www.kammarkollegiet.se/f-rs-kringar-riskhantering/studentf-rs-kringar

Sidansvarig:

Kontakt

Lena Arstam

Lena Arstam
Internationell koordinator och stipendiehandläggare
Musikhögskolans gemensamma enheter
+46 (0)40-32 54 67
lena [dot] arstam [at] mhm [dot] lu [dot] se