Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ämneslärarutbildning i musik med inriktning mot gymnasieskolan | Instrumental ensemble | Sång genrebredd

ÄMNESLÄRAREXAMEN | 300 HÖGSKOLEPOÄNG | 5 ÅR

Denna utbildning är en instrumental- och ensemblelärarutbildning som ger dig kompetens och behörighet att undervisa i musik inom gymnasieskolan och i grundskolan, årskurs 1–9. Den ger dig även kompetens att undervisa på kultur- och musikskola.

Inriktningen vänder sig till dig som önskar studera inom ett bredare fält, såväl konstnärligt som genre- och stilmässigt, med sång som huvudinstrument. Du samarbetar musikaliskt med dina kurskamrater fritt över gränserna och du får undervisning i vokalensemble och biinstrumentensemble samt individuella lektioner på ditt huvudinstrument (sång) och piano. Du får även grundläggande undervisning i trummor och elbas samt kurser som förbereder dig för att bli en bra ensemblelärare. 

Inriktningen ger dig utmärkta förutsättningar att arbeta med musikundervisning för barn och unga i både grundskola och gymnasieskola samt frivilliga skolformer såsom kultur- och musikskola, folkhögskola eller studieförbund. Du kommer att delta i flera projekt och konserter tillsammans med studenter från andra inriktningar på skolan. Genom valbara kurser och val av Ämne 2 kan du fördjupa och bredda din examensprofil.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet, Engelska 6 och Samhällskunskap 1b / 1a1 + 1a2 samt godkända antagningsprov, godkända lokala prov (spelprov) och godkända musikprov G1, G2, G3. Ytterligare behörighetskrav kan ställas beroende på senare val av andra ämnen (Ämne 2).

Viktiga datum

15 mars–15 april: Utbildningen är öppen för anmälan på antagning.se

1 april: Obligatoriska låtar/stycken publiceras under respektive provbeskrivning

25 april–29 april: Inloggningsuppgifter till skolans digitala system skickas ut tillsammans med kallelse till prov G2 och G3

25 april–16 maj: Canvas är öppet för uppladdning av videofilmer

17 maj–19 maj: G2- och G3-prov sker på Musikhögskolan i Malmö

Vecka 22: Besked om godkända/underkända prov skickas ut