Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Folk- och världsmusik

Genre ⎢ Ämneslärarutbildning i musik, Instrumental/Ensemble
Musikhögskolan i Malmö lägger stor vikt vid att varje students egen röst och speciella kompetens tas tillvara och vidareutvecklas. Vi välkomnar alla former av folkmusik från hela världen.

Studenterna har i samråd med lärarna stort inflytande över utbildningens innehåll. Den studerande ges möjligheter att välja olika kurser utifrån egna förutsättningar och behov vid sidan av de obligatoriska ämnen som studierna innehåller. Alla kommer att möta den nordiska folkmusiken, eftersom vi är verksamma i Sverige, men alla kommer också att få många inblickar i andra kulturers musiktraditioner. Malmö är ett mångkulturellt smörgåsbord, där många duktiga musiker från olika musiktraditioner finns att tillgå som lärare. Vi har varje läsår ett flertal gästlärare som besöker oss från när och fjärran. Dessutom har vi varje år en Artist in Residence. Årligen åker vi på de nordiska musikhögskolornas folkmusikträff, Nordtrad, där vi möter andra studerande och lärare.

Den speciella inriktningen på folk- och världsmusik avspeglas tydligt i ämnena ensemble, gehör och huvud­instrument. Konsertframträdanden i olika sammanhang ingår som en viktig del. Utbildningen är också djupt integrerad med vår musikerutbildning i folk- och världsmusik, där ensemble, konserter, gemensam lektion och vissa projekt är gemensamma.
Inriktningen kan kombineras med en särskild ämnesfördjupning inom Arrangering/Komposition, Körledning eller Rytmikpedagogik.

Under åren har ett flertal av namnkunniga musiker varit gästlärare. De har kommit från Norden och från länder som Kuba, Gambia, England, Chile med flera. Läsårets gästlärare bestäms i samråd mellan studenter och kursledning. En gång om året brukar vi åka på det nordiska musikhögskolornas folkmusikträff - Nordtrad, var vi omgås med andra studerande och lärare.
Läs mer om Nordtrad

Exempel på antagningsprov
Ladda ner exempel på gehörslåtar till LM-prov

Information
Lars Andersson, utbildningsledare IE
Pär Moberg, kursledare

Länkar
Folkmusikutbildningens facebooksida

Nordtrads hemsida

Malmö Folk, konsertscen för folkmusik

Mix Musik, forum för världsmusik

Sidansvarig:

Kontakt

Lars Andersson

Lars Andersson
Utbildningschef/Lektor
Musiklärarutbildningens kansli
+46 (0)40-32 54 93
lars [dot] andersson [at] mhm [dot] lu [dot] se

Kontakt – Kursledare Folk- och världsmusik

Pär Moberg

Pär Moberg
Universitetsadjunkt i ensemble/folkmusik, musik och samhälle
Kursledare för Folk- och världsmusik
+46 (0)70-24 36 214
par [dot] moberg [at] mhm [dot] lu [dot] se