Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Vår vision

Jazz ⎢ Ämneslärarutbildning i musik, Instrumental/Ensemble

Mångfald av personliga röster
Vi vill ge dig en bild av jazzutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö och vad de står för och att den hjälper dig att hitta rätt i ditt sökande efter utbildning inom jazz- och improvisationsmusik på högskolenivå. Vi ser att vitaliteten i jazzen ligger i dess ständiga förnyelse. Denna förnyelse är helt beroende av att alla som vill ägna sig åt improviserad musik, oavsett stil, kan känna sig hemma och skapa sig en plats inom musikformen. Den förutsätter en stor mångfald av personliga röster där ambitionen att mötas och skapa nytt alltid är central. Så det är med ditt personliga uttryck och i ditt eget sökande efter detta som du kan påverka jazzens utveckling. Oavsett om du tänker dig en framtid som jazzmusiker eller som lärare inom genren är det viktigt att du har insikt i denna utvecklingsprocess. Vi välkomnar alltså en bredare syn på själva jazzbegreppet. Jazz handlar idag inte längre enbart om en bestämd stil med sin egen tradition utan om ett mycket stort spektrum av olika kombinationer av och möten mellan olika slags musikaliska yttringar. Vi ser därför genreöverskridandet som en naturlig del av jazzens utveckling.

Så oavsett var du som musiker har ditt hjärta i jazzen ska du såväl som musiker som pedagog inom improvisationsområdet inte bara vara beredd på att hantera förändringar av jazzen, utan välkomna dem. Det är vår ambition att skapa förutsättningar för och uppmuntra till den mångfald av personliga röster som vi anser behövs för att jazzmusiken ska fortsätta vara en levande musikform. Därför vill vi erbjuda dig som vill studera på högskolenivå utbildning där du får möjlighet att finna och utveckla din egen röst och samtidigt får den grundläggande praktiska omvärldskunskap du behöver för ett framtida yrkesliv inom jazz- och improvisationsmusiken. På Musikhögskolan i Malmö värnar vi om en experimentell och lustfylld utbildningsmiljö som kan stimulera dig som student att finna vägar att uttrycka dig inom jazzen och hjälpa dig att själva komma fram till vad du behöver lära dig för att musikaliskt kunna uttrycka dig på det sätt du vill.

Ensemble
Ensemble är det mest centrala ämnet under hela utbildningen. Med två ensemblepass, cirka fyra timmar i veckan, får du en spännande och varierad undervisning, bestående av såväl obligatoriska block med skolans fasta ensemblelärare som av valbara block av gästlärare. Våra lärare kommer från ett brett spektrum av genrer och är alla aktiva musiker.

Du ges många tillfällen att spela inför publik. Dels gör vi konserter på skolan men också regelbundet på stans jazzklubbar och vid samarbetsprojekt med Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn. På Musikhögskolan i Malmö samarbetar vi inom flera områden mellan IE Jazz och Musiker Jazz, och den mest omfattande gemensamma verksamheten är ensemblen. Totalt går det cirka fyrtio studenter på de båda jazzutbildningarna, så det finns alltid många att spela med.

Sidansvarig: