Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Symfoniorkester-instrument

Klassisk ⎢Konstnärligt kandidatprogram i musik

Musikerprogrammet för symfoniorkesterinstrument ges med följande inriktningar:

Du hittar information om varje instrumentgrupp i menyn till vänster.

Musikhögskolans symfoniorkester och praktik i professionella orkestrar
Symfoniorkestern genomför runt sex projekt per år under ledning av internationellt verksamma dirigenter. Repertoaren utgörs av klassisk, romantisk och nutida musik och solisterna hämtas ur de egna leden efter provspelning. Orkestern spelar cirka 12-15 konserter per år, både på Musikhögskolan, men också på bland annat Malmö Konserthus och Helsingborgs Konserthus. Orkestern gör med ett par års mellanrum en utlandsturné. Musikhögskolan samarbetar med Malmö Symfoniorkester, Malmö Operaorkester och Helsingborgs Symfoniorkester om praktik för alla masterstudenter på symfoniorkesterinstrument, och diplomstudenter gör sin solistdebut i Malmö Symfoniorkester eller Helsingborgs Symfoniorkester.
Lyssna på ett filmklipp från orkesterpraktik med Musica Vitae i Växjö.

Återkommande orkesterturnéer
Det har glädjande nog blivit flera utlandsturnéer för Musikhögskolans symfoniorkester och delar av densamma under de senaste åren. Den engelske dirigenten Neil Thomson ledde symfoniorkestern 2009 på en Baltikumturné, där de gjorde sammanlagt tre konserter i Litauen och Estland. Året därpå var skolans blåsensemble och slagverksensemble inbjudna till anrika Venedigbiennalen, som är världens största festival för nutida musik. Blåsensemblen leddes av Håkan Hardenberger och slagverksensemblen av skolans slagverkslärare Lennart Gruvstedt.

2012 genomfördes en turné till Tysklands huvudstad, Berlin, under ledning av Prof. Håkan Hardenberger och 2014 var det dags igen, då hela orkestern åkte på turné till Polen och Tyskland under ledning av Samuli Örnströmer och med diplomanden Amelia Jacobsson som sångsolist.

Sidansvarig: