Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Komposition, Arrangering

Konstnärligt kandidatprogram i musik
Läs mer om programmen Komposition, Arrangering/Komposition, klassisk respektive Arrangering/Komposition, jazz i menyn till vänster.


Malmö och södra Sverige spelar en viktig roll som Europaport för hela Skandinavien. Med detta i åtanke har kompositionsutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö under senare år utarbetat en strategi för reflexion och öppenhet. Man kan ur en pedagogisk synvinkel kalla den "ursprung och framtid". Det är idag viktigare än någonsin att känna sitt ursprung och sin identitet för att kunna föra en dialog med alla de skiftande kulturer som invandrar till Europa. Alla är delaktiga i denna process. Därför är det verkligen viktigt att förse unga studenter, framtidens tolkare av en föränderlig verklighet, med grundläggande verktyg från kärnan av den västerländska traditionen, vilket innefattar allt från medeltiden till Lachenmann.

Inga estetiska föreskrifter eller tidiga förväntningar bör lastas på unga tonsättare. Alla de system som i flera länder ger unga artister för stort ansvar är dömda att inom kort förlora sin verkliga möjlighet till kreativitet och i stället förvandla sina talanger till rutinarbetare inom en eller annan manierism. Unga artister söker något annat idag. De är friare och nyfiknare men också osäkrare än tidigare generationer. Därför är det ett stort ansvar att ange tydliga vägar och rötter kopplade till traditionerna, även de mest närliggande. De unga studenterna kommer att ha hela livet på sig att förkasta eller förändra dem. Men på goda, noggrant övervägda, personliga grunder. Kompositionsutbildningen tillhandahåller därför ett slags varseblivningslaboratorium, som utgår från hantverkskunnande men är strikt kopplat till praktisk musikalisk erfarenhet.

Ett hårt och långsiktigt arbete har nu lett till samarbeten med många olika professionella artistgrupper som kan och vill spela studenternas musik. Det inbegriper orkestrar, ensembler, solister, operahus, dansare och festivaler både i Sverige och utomlands. Ett av de främsta målen är att utnyttja länken till Europa och att uppmuntra studenterna att resa och möta en internationell verklighet, ett ovärderligt redskap för ett vidare skandinaviskt perspektiv på viktiga konstnärliga och sociala frågor.

 

Sidansvarig:

Kontakt

Rolf Martinsson

Rolf Martinsson
Professor i musikteori med arrangering och komposition
rolf [dot] martinsson [at] mhm [dot] lu [dot] se

Kontakt

Berth Lideberg

Berth Lideberg
Utbildningschef
Musiker- och kyrkomusikerutbildningarnas kansli (Musikhögskolan)
+46 (0)40-32 54 68
berth [dot] lideberg [at] mhm [dot] lu [dot] se