Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Komposition

KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I MUSIK

Komposition kandidat 180 hp

Kandidatutbildningen ger dig en gedigen hantverksgrund dels i kompositionsämnet och dels i traditionell musikteori inom ämnesområden som harmonisering, fyrstämmig sats, formlära, analys, notation och musiklära. Du får också de färdigheter som krävs för att studera på masterutbildningen med en hög grad av självständighet. Undervisning ges i komposition, elektroakustisk musik, instrumentation, gehör/analys, kontrapunkt, piano/gehörsspel, ensembleledning med dirigering, musik som yrke och musik och samhälle.

Utbildningspresentation

Musikerutbildningen i komposition vänder sig till dig som vill bli tonsättare med inriktning mot västerländsk nutida konstmusik, med målet att du skall finna din egen personliga estetik i ditt komponerande. Kompositionsutbildningen syftar till att utbilda dig till tonsättare med god konstnärlig och professionell förmåga. Efter genomgången utbildning skall du ha beredskap att med avancerade kunskaper och färdigheter kreativt kunna verka i den egna yrkesrollen i ett arbets- och kulturliv i ständig förändring och utveckling. Denna utbildningen söker du genom att anmäla dig till konstnärligt kandidatprogram med inriktning "Komposition".

Kompositionsprojekt 

Varje år samarbetar kompositionsutbildningen med ledande orkestrar, ensembler och musiker i våra eftertraktade kompositionsprojekt. Exempel på årliga samarbeten är Malmö, Norrköping, Gävle och Helsingborg symfoniorkestrar, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Jönköping Sinfonietta och stråkorkestern Musica Vitae. Studenterna har också tillgång till körprojekt och många olika kammarmusikprojekt vilket ger dem rikliga tillfällen att höra verken repeteras och framföras vid konserter och möjlighet att redan under utbildningen bygga upp ett rikt kontaktnät. Studenterna deltar i projekt under hela utbildningen.

Connect Festival - Inter Arts Center - Kompositionsseminariet 

Connect Festival är kompositionsutbildningens egen nutida musikfestival som organiseras av studenterna. Inter Arts Center är vår plattform för elektroakustisk musik samt mötesplats för samarbetet med andra konstarter som teater och konst. Kompositionsseminariet är ett forum för estetiska diskussioner, analys, reflexion och möte med gästprofessorer, tonsättare och musiker inom det nutida konstmusikfältet.

Examensarbete

Avgångsstudenterna genomför ett examensarbete med både klingande och skriftlig del. Efter fullbordad utbildning ges konstnärlig kandidatexamen i musik.

Anmälan och antagning

Anmälan görs på antagning.se. Länkar till antagningen öppnar i regel i början av december. Sista dag för ansökan infaller normalt i mitten av januari. Efter genomförda och godkända antagningsprov sker en behörighetsprövning och därefter en eventuell antagning. Läs mer om årets antagning.

Övningsprov

Kompostion Diplom (masternivå), Komposition (masternivå), Komposition (kandidatnivå)
 

Sidansvarig:

Kontakt

Rolf Martinsson

Rolf Martinsson
Professor i musikteori med arrangering och komposition
rolf [dot] martinsson [at] mhm [dot] lu [dot] se

Kontakt

Berth Lideberg

Berth Lideberg
Utbildningschef
Musiker- och kyrkomusikerutbildningarnas kansli (Musikhögskolan)
+46 (0)40-32 54 68
berth [dot] lideberg [at] mhm [dot] lu [dot] se