Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Malmö Opera Academy – Musikdramatik - Sång

KONSTNÄRLIGT MASTERPROGRAM I MUSIK | 120 HP
2015 startades en tvåårig masterutbildning för sångare i ett samarbete mellan Musikhögskolan i Malmö och Malmö Opera. Unga lovande operasångare ges här möjlighet att utvecklas musikaliskt och dramatiskt bland musiker, sångare och dirigenter i operahuset – en för Sverige helt unik utbildning på högsta konstnärliga nivå.

Musikdramatik Sång
Foto: Malin Arnesson/Malmö Opera

Masterprogrammet i Musikdramatik-Sång vid Musikhögskolan i Malmö ges i samarbete med Malmö Opera – ett nära samarbete som idag saknar motsvarighet i Sverige. Den tvååriga operautbildningen knyter an till den utbildningstradition som återfinns på de internationella operahusen, där operastudios och elevprogram är en integrerad del av verksamheten.

Som student får du under hela studietiden undervisning vid Musikhögskolan i Malmö, samtidigt som du medverkar i Malmö Operas ordinarie repertoar. Du kommer kontinuerligt att möta gästande coacher, repetitörer, dirigenter och lärare med koppling till aktuell repertoar. Genom att medverka jämsides med professionella artister och via den mentor som följer klassen, får du fördjupade insikter i arbetet på ett professionellt operahus och i sångarens olika arbetsuppgifter och karriärmöjligheter. Din sånglärare väljer du själv i samråd med klassens mentor och utbildningsledningen.
 

Musikdramatik Sång
Foto: Jonas Persson/Malmö Opera

Inom ramen för utbildningen erbjuds du regelbunden sångundervisning, interpretation och instudering med pianist på Musikhögskolan i Malmö. Kursmoment i scenisk gestaltning, musikhistoria, operaimprovisation, språkstudier samt branschkunskap tillkommer.

Efter genomgången utbildning ska du som student fått möjlighet att tillgodogöra dig musikalisk undervisning på hög nivå, fått fördjupade insikter i arbetet på ett större operahus, omfattande praktisk erfarenhet av sceniska produktioner, samt kompletta rollstudier och provsjungningsrepertoar inom ditt röstfack, för att därigenom vara redo för yrkeslivet som operasångare på en internationell arbetsmarknad.

Musikdramatik Sång
Foto: Malin Arnesson/Malmö Opera

Följande moment ingår i utbildningen

•    Individuell sångundervisning
•.   Medverkan i Malmö Operas ordinarie repertoar
•    P
rojekt under ledning av internationellt verksamma gästlärare
•    Auditionträning
•    Rörelseträning
•    Operaimprovisation
•    Scenisk gestaltning
•    Sceniska studentprojekt
•    Ensemblesång
•    Instudering och interpretation
•    Grundläggande språkstudier

•    Språkcoachning med koppling till aktuell repertoar​​​​​​
•    Mental coaching
•    Seminarieserien Musik som yrke
•    Musikdramatik: Historia och analys
•    Vokalhistorisk utveckling

Utbildningen riktar sig till sångare med hög konstnärlig nivå och professionell förmåga. Genom att Musikhögskolan är en del av Lunds universitet, finns här även styrkan i att ha en nära koppling till den konstnärliga fakulteten, där även Teaterhögskolan och Konsthögskolan ingår, samt Inter Arts Center. Detta öppnar för spännande gemensamma projekt och samverkansmöjligheter.
 

musikdramatik
Foto: Malin Arnesson/Malmö Opera

Anmälan och antagning

Anmälan görs på antagning.se. Länkar till antagningen öppnar i regel i början av december. Sista dag för ansökan infaller normalt i mitten av januari. Efter genomförda och godkända antagningsprov sker en behörighetsprövning och därefter en eventuell antagning. Läs mer om årets antagning.

Grundläggande behörighet

Förkunskapskrav: Kandidatexamen i musik, eller motsvarande, samt musikaliska kunskaper och färdigheter som prövas vid antagningsprov och är grund för urval.
 

Musikdramatik Sång
Foto: Andreas Paulsson/Malmö Opera

Kontakt


Rebecka Lassbo, utbildningssamordnare rebecka [dot] lassbo [at] mhm [dot] lu [dot] se
Berth Lideberg, utbildningschef berth [dot] lideberg [at] mhm [dot] lu [dot] se
Malmö Opera: Elisabeth Boström elisabeth [dot] bostrom [at] malmoopera [dot] se
Antagningsfrågor admissions_mhm [at] mhm [dot] lu [dot] se

Läs mer på Malmö Operas hemsida
 

Malmö opera

 

Sidansvarig:

KONTAKT

Frågor om antagning till Konstnärliga program i musik

admissions_mhm [at] mhm [dot] lu [dot] se